Organizatori na udaru kritika: Nastase pod istragom, a predaje pehar
Foto: Getty images

Organizatori na udaru kritika: Nastase pod istragom, a predaje pehar

Organizatori turnira u Madridu našli su se na udaru Ženske teniske asocijacije (WTA) zbog toga što je Ilije Nastase učestvovao u ceremoniji dodjele pehara.

Nastase je u subotu predao pehar pobjednici i sunarodnici Simoni Halep, koja je u finalu savladala Francuskinju Kristinu Mladenović, rezultatom 7:5, 6:7 (5-7), 6:2.

70-godišnji selektor Fed kup reprezentacije Rumunije pojavio se na bini, fotografisao sa Simonom, iako se nalazi pod suspenzijom Međunarodne teniske federacije (ITF) zboh rasističkih komentara upućenih Sereni Vilijams, ali i ponašanja na meču Fed kupa između Rumunije i Velike Britanije. 

On je tada uputio neprimjerene komentare selektorki Britanije En Kjotavong, potom verbalno napao jednog novinara, da bi kulminacija stigla vređanjem Džoane Konte i sudija, zbog čega je izbačen. 

Izvršni direktor WTA Stiv Sajmon izdao je saopštenje u kojem kritikuje organizatore u Madridu. 

“Jedina sjenka na sve jeste učešće gospodina Ilije Nastasea u ceremoniji dodjele pehara. Njemu nije mjesto na teniskom terenu. Nalazi se pod suspenzijom ITF zbog svojih nedavnih ispada i trebalo bi da mu se ukinu sve privilegije na događajima pod pokroviteljstvom WTA dokle god se ne završi istraga”, stoji u saopštenju direktora WTA. 

Vlasnik turnira koji se igra u ‘Magičnoj kutiji’ je Jon Cirjak, takođe nekadašnji rumunski teniser. 

“Neodgovorno je i neprihvatljivo od Madrid opena da mu dodijeli neku zvaničnu ulogu”, dodaje Sajmon. 

Inače, zbog neprimjerenog ponašanja Nastaseu nije dozvoljen ulazak na Rolan Garos, kao ni u Kraljevsku ložu na Vimbldonu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.