Sajber napad slučajno zaustavljen, slijedi možda još veći napad
Ilustracija

Stručnjaci upozorili

Sajber napad slučajno zaustavljen, slijedi možda još veći napad

Sajber napad pomoću softvera "rensomver" (ransomware) na hiljade računara u stotinak zemalja, koliko god da je bio nezapamćen i zastrašujuć, nije ništa u odnosu na ono što bi tek moglo da se desi, posebno ako kompanije, organizacije i vlade ne sprovedu velike popravke, upozoravaju stručnjaci.

Napad kojim je u petak blokirano desetine hiljada računara širom svijeta, širio bi se mnogo više i brže da ga slučajno nije zaustavio mladi istraživač sajber-bezbjednosti aktiviranjem programa za gašenje "zloćudnog" (malware) softvera.

Stručnjaci kažu da bi taj napad trebalo da probudi sve upravne odbore korporacija i parlamente širom svijeta.

Darijen Has, 28-godišnji inženjer koji je pomogao anonimnom 22-godišnjem Britancu, poznatom samo kao MalverTek (MalwareTech), izjavio je da je "i dalje zabrinut šta će biti narednih nekoliko dana", jer ne bi bilo teško onima koji stoje iza napada da ponovo pokrenu program bez takozvanog "prekidača za isključenje" (kill switch), ili sa boljom verzijom.

Postoji mogućnosti i da imitatori koriste metod koji su ti napadači primijenili, upozorio je Has. Korišćeni maliciozni softver koristio je ranjivost novijih verzija Majkrosoft Vindousa.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.