Bolan razvod Evrope i Ujedinjenog Kraljevstva
Izvor:independent.co.uk

Proces koji teče van očiju javnosti

Bolan razvod Evrope i Ujedinjenog Kraljevstva

Nakon toliko godina koje su proveli u zajednici, jasno je da razvod Ujedinjenog kraljevstva i ostatka Evropske Unije, neće proteći glatko. Pri tom se novac, koji je i najbitniji dio svake rastave, može pokazati kao sekundaran problem. Zajednica je trajala suviše dugo da bi samo novac bio to što bi se moglo podijeliti.

I dok je odluka o rastanku, popularno nazvana Brexit, bila na udaru svjetske javnosti sam proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske Unije kao da interesuje malo koga.

Danas je Kolegijum Komesara, tijelo Evropske Komisije koje vodi poslove Evropske Unije, poslao Evropskom Savjetu preporuku da pokrene Član 50. u pregovorima sa Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske. Današnja preporuka sadrži i vodič i, kako je poručio Kolegijum Komesara “potrebne detalje” za sprovođenje prve faze pregovora.

 Potrebni detalji su odraz dvofaznog pristupa pregovorima EU i UK, koji su ugovoreni na Evropskom Savjetu a tiču se prioriteta koje treba sprovesti kako bi se osigurao “uredan” izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije.

Ono što je prva i osnovna briga Evropske komisije jeste očuvanje statusa i prava građana Evropske Unije u Velikoj Britaniji i obratno. Njihova prava i status, kao i status njihovih porodica biće prvi prioritet u pregovorima, a ne novac.

Britanci su se tokom kampanje za Brexit žalili na “jeftinu radnu snagu sa Istoka” koja dolazi i otima im poslove i pri tom dovodi svoje porodice. Činjenica je da su veliki broj građana zemalja bivšeg istočnog bloka po ulasku njihovih država u Evropsku Uniju pohrlili ka bogatijem Zapadu. Činjenica je i da ih je veliki broj sa porodicama, završio na Ostrvu. I činjenica je da će tu ostati i nakon razvoda Britanije i ostatka ujedinjene Evrope. Sa istim pravima koja imaju i danas.

Britanci, kad to progutaju naići će, prema danas usvojenim smjernicama, na još jednu kosku koju će im biti teško progutati. Evropska Komisija jasno je naglasila da se dogovor o finansijskom poravnanju Velike Britanije I Evropske Unije mora postići prije nego što se Britaniji omogući da uđe u drugu fazu pregovora o izlasku iz Evropske Unije.

Kao i u svakom braku, tek poslije djece dolazi novac. I to koliko će Britaniju da košta njena “sloboda” odrediće ipak Unija a ne Britanci. I to je još jedan bolan dodatak Brexitu. Jeste Ujedinjeno Kraljevstvo bilo jedan od najvećih kontributora zajedničkom evropskom fondu. Ali jeste bilo i jedan od najvećih njegovih korisnika a zvanični podaci Evropske Unije govore da je najveći nivo korupcije u korišćenju tih fondova bio upravo u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Današnje preporuke Kolegijuma Komesara biće poslate Evropskom Savjetu na usvajanje 22. maja. Tada će i od strane Evropske Unije zvanično biti aktiviran član 50. i početi dug i bolan razvod Ostrva sa Kontinentom.
A kao i u svakom braku, poslije odluke o razvodu splasla je euforija jednih i ljutnja drugih i polako se sagledavaju činjenice. Sve je više jasno da će sama procedura trajati znatno duže od onih planiranih dvije godine jer ako je britanska odluka o Brexitu imala politički sam Brexit će imati birokratski pristup. A birokratija je svuda ista. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.