Trčanje usporava staranje ćelija i produžava život za 9 godina
Ilustracija

Patike na noge i krenite danas!

Trčanje usporava staranje ćelija i produžava život za 9 godina

Samo 30 minuta džogiranja pet dana sedmično može da produži život za devet godina, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Novo istraživanje ukazuje da oni koji redovno vježbaju mogu da uspore starenje ćelija, ali vježbe moraju da budu jakog intenziteta da bi efekat bio snažan, piše "Dejli mejl".

Eksperti na Univerzitetu ''Brigam Jang'' kažu da postoji razlika između devet i sedam godina na ćelijskom nivou između onih koji redovno rade intenzivne vježbe u odnosu na one koji vježbaju umjereno.

Žene, navode istraživači, moraju da džogiraju do 30 minuta dnevno, pet dana sedmično, ako žele da smanje starenje ćelija. Za muškarce važi 40 minuta dnevno.

Trčanje, čak, može da odgodi i ublaži pojavu bora i sijede kose.

"Što ste aktivniji fizički, sve je slabiji proces biološkog starenja. To što imate 40 godina ne znači da ste i biološki stari 40 godina", kaže jedan od istraživača Lari Taker.

Istraživanje ukazuje da oni koji vježbaju duže i intenzivnije imaju duže tjelomjere u odnosu na one koji ne vježbaju ili je njihova fizička aktivnost slabijeg intenziteta. Tjelomjeri su proteinski "poklopci" ili baferi hromozoma.

Utvrđeno je da je dužina tjelomjera snažno povezana sa starošću osobe i da se njihova dužina skraćuje sa godinama.

Što su tjelomjeri duži oni mogu da zaštite DNK od slabljenja i podložnosti bolestima. Takođe, što su tjelomjeri duži, osoba izgleda i osjeća se mlađe i zdravije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.