Mogerini: Izliječene ratne rane, zemlje Balkana buduće članice EU
Federika Mogerini

Ujedinjenje Evrope

Mogerini: Izliječene ratne rane, zemlje Balkana buduće članice EU

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je u intervjuu za Stampu da je sigurna da, nakon odlaska Velike Britanije iz Unije, njena budućnost neće ostati na 27 članova, zato što će imati nove zemlje članice.

"Mislim na zemlje Balkana, s kojima pregovaramo o ulasku u EU. Mnogi o tom procesu govore kao procesu 'proširenja', ja više volim pričati o ponovnom ujedinjenju Evrope", rekla je ona za torinski dnevnik Stampa u Njujorku, odgovarajući na pitanje da li će Brexit oslabiti Uniju.

Upitana o tome koliko su odmakli pregovori s balkanskim zemljama u procesu njihovog ulaska u Uniju, Mogerini je navela da se, "zahvaljujući odnosu svake pojedinačne zemlje s EU-om, uspjelo u tome da se u velikoj mjeri izliječe ratne rane koje su nastale prije samo 20 godina".

"Put je i dalje dug i naporan i ne uvijek pravolinijski. Ali, uvjerena sam da će on biti nastavljen zahvaljući i činjenici da svaka od ovih zemalja ima zajedničku perspektivu u Uniji", istakla je ona.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.