EU produžila granične kontrole za pet zemalja Šengena
Izvor:europe-liberte-securite-justice

EU produžila granične kontrole za pet zemalja Šengena

Evropska unija (EU) donijela je odluku kojom dozvoljava Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj kao i Norveškoj, koja nije članica EU-a, ali je u šengenskom prostoru, da još najmanje šest mjeseci nastave da sprovode granične kontrole kako bi se izborile sa prilivom izbjeglica.

Savjet EU prihvatilo je prijedlog Evropske komisije da se još šest mjeseci produže granične kontrole za članice Šengena, koje su istekle danas prema ranije donesenoj odluci. 

Odlukom se traži od ovih zemalja da da budu u koordinaciji i kontaktu sa susjednim zemljama kako bi granične kontrole bile "potrebne i proporcionalne", prenosi Anadolija.

Članice Šengena - Austrija, Njemačka, Danska, Švedska i Norveška su krajem 2015. godine počele sa graničnim kontrolama. 

U Evropu je 2015. godine ušlo više od milion izbjeglica. Nakon dogovora Turske i EU u martu 2016. godine broj ulazaka na dnevnom bazi je smanjen na 80. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.