Tesla prodaje krov koji od sunčevog zračenja proizvodi struju za kuću
Izvor:tesla.com

Solarni krov

Tesla prodaje krov koji od sunčevog zračenja proizvodi struju za kuću

Proizvođač električnih automobila Tesla dodao u svoju ponudu krovne ploče koje od sunčevog zračenja proizvode struju za domaćinstvo, saopštila je kompanija.

Mušterije širom svijeta od juče mogu da naruče solarni krov na Teslinoj internet stranici. Instalacije će početi narednog mjeseca u SAD, prvo u Kaliforniji, a u inostranstvu sljedeće godine, prenosi Beta.

Staklene ploče koje je firma Tesla predstavila prošle jeseni, izgledaju kao tradicionalni krov - ili kao klasični crijep, ili kao krovne ploče od kamena. U njima su fotonaponske ćelije koje se ne vide s ulice.

Teslina internet stranica uključuje kalkulator pomoću kojeg potencijalni kupci mogu izračunati okvirnu cijenu krova na osnovu veličine kuće, količine svjetlosti u oblasti gdje žive i poreskih olakšica. Takođe mogu i položiti depozit od 1.000 dolara kako bi rezervisali prozvod.

TSroofSmoothGlass

Izvor:tesla.com

Po navodima kompanije, kupovina i postavljanje Teslinih solarnih ploča u SAD koštaju oko 450 dolara po kvadratnom metru, dok kvadratni metar kamenih krovnih ploča košta oko 180 dolara.

Međutim, za snabdijevanje strujom većine kuća bilo bi dovoljno da se solarnim pločama pokrije između 30 i 40 procenata krova, a ostatak običnim crijepom koji bi se uklopio sa solarnim.

Iako skuplji, krov s fotonaponskim ćelijama se vremenom isplati kroz uštedu električne energije. Tesla na krov daje garanciju jednaku trajanju kuće.

Direktor Tesle Ilon Mask nije želio da nagađa koliko naruždbina kompanija očekuje tokom ove godine.

"Biće veoma teško i trebaće vremena, i biće i spoticanja na putu. Ali to je jedina razumna vizija budućnosti", rekao je Mask.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.