Žarko Laušević i Petar Božović spremaju predstavu o Vitu Nikoliću
Foto:Novosti.rs

Veliki glumci o velikom pjesniku

Žarko Laušević i Petar Božović spremaju predstavu o Vitu Nikoliću

Veliki glumci oživjeće sudbinu snenog nikšićkog pjesnika do kraja ove godine.

Velikani srpskog glumišta Petar Božović i Žarko Laušević spremaju predstavu - u režiji Ljiljane Todorović, po tekstu Željka Mijanovića - o sjajnom i snenom crnogorskom pjesniku Vitu Nikoliću. Ovo će biti povratak Žarka Lauševića na pozorišnu scenu posle četvrt vijeka, prenosi današnji Kurir.

"Mislim da će premijera biti na jesen, nismo sebi postavili rokove. Junaci su sudija i pjesnik, što je motiv komada", kazao je kratko Božović za Kurir.

Rediteljka Ljiljana Todorović već je radila s Lauševićem na kultnoj predstavi "Mačka na usijanom limenom krovu", ali on od 1993. nije igrao na sceni.

Nikšićanin Vito Nikolić jedan je od najdivnijih pjesnika iz zlatnog doba jugoslovenske poetske scene i boemije. "Nomadskom glađu proklet", Nikolić je za života objavio samo tri zbirke, ali je njegova slava postala mnogo veća po njegovoj smrti, a brojni njegovi stihovi našli su mjesto u popularnim kompozicijama, onoliko da rijetko ko i zna da ih je napisao Pjesnik.

Radio je kao reporter titogradske Pobjede, odakle se pamte njegove reportaže pod naslovom "Crnom Gorom i bespućem". Dugo se borio sa grudoboljom, a raspad Jugoslavije i granatiranje Dubrovnika otjerali su ga u ćutnju. Preminuo je u Podgorici 1994. godine.

Ostale su, zato, njegova "Nedjelja u gradu N", "Drumovanja", "Drumovi će poželjet ludaka", "Proljeće", "Prvi snijeg" ili "Još mogu poneki osmijeh da slažem".

Sada će, ako se informacije medija potvrde, živjeti i na pozorišnim daskama, zahvaljujući legendama našeg glumišta, prenosi Nedeljnik.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.