Crvenim trgom prošlo oko 10.000 vojnika povodom 72. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu
Foto: Sputnjik

Moskva

Crvenim trgom prošlo oko 10.000 vojnika povodom 72. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu

U Moskvi je završena vojna parada, posvećena 72. godišnjici pobjede u Drugom svjetskom ratu. Ove godine je Crvenim trgom prošlo oko 10.000 vojnika, 114 jedinica vojne tehnike, a bilo je predviđeno da učestvuju i 72 letjelice, ali je program otkazan zbog loših vremenskih uslova.

Na vojnoj paradi u Moskvi učešće je uzelo oko 10.000 vojnika i prikazano je 114 komada moderne vojne opreme. Međutim, zbog loših vremenskih uslova otkazano je prikazivanje aviona i helikoptera. 

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da ruski borbeni avioni i helikopteri neće učestvovati u paradi zbog nepovoljnih meteoroloških uslova u moskovskoj oblasti, pa su letjelice vraćene na svoje aerodrome, prenosi Tas. 

Inače, prvobitno je bilo planiran prikaz 72 jedinice avijacije. Dio parade posvećen mehanizaciji otvorio je legandarni tenk T-34, kojim se Crvena armija u Drugom svjetskom ratu probila do Berlina. 
1111102684

Foto: Sputnjik

Takođe su prikazana oklopna višenamjenska vozila "tigr", univerzalne oklopne mašine "tajfun-K" i "tajfun-U", pješadijska borbena vozila bazirana na borbenoj platformi "Kurganjeck-25" i osnovna pešadijska borbena vozila BMP-3, navodi ruska agencija. 

Zatim je moskovska publika imala priliku da vidi kolonu savremene ruske oklopne tehnike - tenkove "armata" i glavne borbene tenkove T-72B3. 

Bataljon ruskih taktičkih balističkih raketnih sistema, raketni kompleksi zemlja-vazduh Buk-M i Tor-M2U demonstrirali su moć ruskih oružanih snaga. 

Prvi put su na paradi prikazani i raketni sistemi za dejstvo u polarnim uslovima - sistemi vazdušne odbrane Tor-M2DT i raketni kompleksi zemlja-vazduh "Pancir-SA", bazirani na vozilima za sve terene. 

Crvenim trgom prodefilovali su i oklopni višenamjenski transporteri za ljudstvo "rakuška" ruskih vazduhoplovnih snaga i vozila za protivvazdušnu borbu BMD-4M, a potom i sistemi raketne vazdušne odbrane dugog domenta S-400 i interkontinentalne balističke rakete "jars". 

Na današnjoj paradi je prvi put učestovala i Omladinska vojska, koju čine 90.000 mladića i djevojaka iz cijele zemlje. 

1111101621

Foto: Sputnjik

Paradu u ruskoj prijestonici obezbjeđivalo je više od 378.000 pripadnika više vladinih agencija i službi, saopštili su ranije ruski zvaničnici.

1111101552

Foto: Sputnjik

"Lekcije prošlosti nas pozivaju da budemo oprezni", poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin, rekavši da ruske oružane snage mogu da odbiju bilo koji napad i reaguju na bilo koju prijetnju.

Kako je rekao, Rusija je otvorena za saradnju i uvijek je na strani sila mira. 

"Događaji iz prošlosti nameću nam veliku odgovornost pred budućim pokolenjima, da im prenesemo duh velike pobjede i osiguramo mir i stabilnost", dodao je ruski predsjednik. 

Putin je Rusima čestitao Dan pobjede, a nakon toga je uz plotune intonirana himna Ruske Federacije. 

Smotru je izvršio ministar odbrane Sergej Šojgu. Čestitajući veteranima i pripadnicima oružanih snaga Dan pobjede, Šojgu je rekao da je taj datum zauvijek upisan u svjetsku istoriju i da je on bio i ostao "simbol istinskog patriotizma i duhovne veličine" ruskog naroda koji je, prošavši kroz strašna iskušenja surovog rata i krvoprolića, odbranio slobodu i nezavisnost domovine i oslobodio Evropu od nacizma. 

 

 

Beta/Tanjug/Sputnjik

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.