Crna Gora pripada Evropskoj uniji
Foto: AA

U Podgorici obilježen Dan Evrope

Crna Gora pripada Evropskoj uniji

U organizaciji Delegacije EU u Crnoj Gori, u Podgorici je danas obilježen 9. maj, Dan Evrope. U čast ovog datuma, ambasade država EU članica su predstavile svoju kulturu i tradicionalnu kuhinju, dok su ambasadori kroz razgovor sa građanima prenosili benefite članstva u EU.

 Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav poručio je da se danas proslavlja Dan Evrope, ali i 60 godina od potpisivanja Rimskog ugovora. 

2017050922356293521883605Web

Foto: AA,Aivo Orav 

„Danas slavimo i 30 godina Erasmus programa, od kojeg su koristi imali brojni studenti iz Crne Gore. Integracija u EU predstavlja ono što svaki građanin Crne Gore može da vidi. Postoji velika lista koristi od EU, jer uz pomoć EU u Crnoj Gori imamo bolji kvalitet vode, bolje medicinske usluge, unaprijeđenu protivpožarnu službu, bolje puteve. Drago mi je da 76 odsto građana Crne Gore podržava EU, ali mi je i drago što EU podržava vas“, kazao je Orav, prenosi Anadolija.

"Imate našu podršku da nastavite dalje na putu ka punopravnom članstvu. Crna Gora pripada Evropskoj uniji i Evropska unija pripada Crnoj Gori”, rekao je Orav.

Govoreći o rezultatima u procesu pregovaranja Miodrag Radović, sekretar Ministarstva evropskih poslova, rekao je da Crna Gora ima pravo da slavi Dan Evrope.

"Danas je Crna Gora lider regiona u procesu pristupanja i sa zadovoljstvom pozdravljamo integraciju svojih susjeda. Uspjesi ostvareni u dosadašnjem periodu nedvosmisleno govore da je naša država na pravom putu, putu demokratskih reformi, ekonomske stabilnosti i evropske budućnosti.“, rekao je Radović.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović istakao je da Podgorica, kao i cijela Crna Gora, danas slave Dan Evrope i da u obavezi imaju očuvanje mira. 

2017050922356293521883606Web

Foto: AA, Slavoljub Stijepović

„Ovo je ujedno i dan sjećanja, a danas svjedočimo trenutku kada Crna Gora predstavlja dobru priču. Članstvo u NATO je okončano, a u budućnosti nas čeka EU. Dio smo priče koja stvara istorijske simbole. Kultura, pripadnost i kvalitet života su opredijelili naš put ka EU. Mijenjamo se i učimo, stvaramo i napredujemo. Kada za cilj imamo bolji život naše djece, ne postoji cilj koji ne možemo dostići“, kazao je Stijepović. 

Tokom ceremonije, ambasador Orav, uručio je nagrade pobjednicima likovnog konkursa „Evropa-to smo mi“, u kojem su učestvovale 43 škole iz 18 opština.

Prvu nagradu je dobila učenica Mirjana Drobnja, učenica devetog razreda Osnovne škole Rifat Burdžović Tršo, iz Lozne kod Bijelog Polja, drugu David Jovanov iz kotorske OŠ „Njegoš“, a treću Nikolina Radojičić iz OŠ „Dušan Đukanović“, iz Lukova kod Nikšića. Specijalnu nagradu za ukupan kvalitet dostavljenih radova dobila je Osnovna škola „Vuk Karadžić” iz Berana, za čije učenike će biti organozovan izlet na Skadarsko jezero. Prvonagrađena Mirjana dobila je nagradu i od Biciklo.me

DanEvropeMirjana

U okviru bogatog programa za djecu učenici deset podgoričkih osnovnih škola, odmjerili su snage u „Igrama bez granica“.

U EU info centru u Podgorici na štandovima ambasada članica EU izložena je tracionalna hrana, kao i brendovi svih država članica.

Skoro 200 djece, svih uzrasta, zajedno sa roditeljima i nastavnicima, imalo je priliku da na sajmu ambasada država članica EU (Švedske, Rumunije, Poljske, Slovačke, Češke, Mađarske, Austrije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, 
Grčke, Bugarske) proba tradicionalna jela koja su pripremili predstavnici ambasada zemalja EU. Sve informacije o tome gdje je Crna Gora na evropskom putu prisutnima su dali predstavnici Ministarstva evropskih poslova, a o turističkoj ponudi Crne Gore posjetioci su mogli da saznaju na štandu Nacionalne turističke organizacije.

image00204c8be2f2d3db24b37e8997c648b503485292ea9b05bae400e4737c5e67929eaf6V

Simfonijski orkestar Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ je, pored intoniranja himni Crne Gore i Evropske unije, izveo Mocartovu „Malu noćnu muziku”.

Dan Evrope je i ove godine tradicionalno obilježen muzičkim koncertima i nizom aktivnosti koje su realizovane u saradnji sa ambasadama država članica, EU Info centrom i lokalnim partnerima.

Centralnoj proslavi su prethodila dva koncerta: 5. maja u Nikšiću, u saradnji sa Bedem festom, organizovana je DJ žurka povodom trideset godina postojanja EU programa Erasmus, a dan kasnije, 6. maja, Dan 
Evrope je proslavila i podgorička publika, uz hor Viva Vox.