Ko je novi predsjednik Francuske?
Emanuel Makron

Svjetski mediji se bave njegovom biografijom

Ko je novi predsjednik Francuske?

Novi predsjednik Francuske je nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron, koji je osvojio 66,06 odsto glasova u drugom krugu izbora.

Jutro nakon slavlja Makrona i njegovih pristalica, svjetski mediji bave se njegovom biografijom. Kako navodi Bi-Bi-Si, Makron je osnivač i lider nezavisnog pokreta "U marš!" i bivši je bankar koji se nikada do sada nije kandidovao na izborima. On je takođe bio i ekonomski savjetnik sadašnjem predsjedniku Fransoa Olandu i potom ministar ekonomije. 

Ovaj ambiciozni 39-godišnji novajlija u političkim vodama, koji važi za zagovornika poslovanja i deregulative, uzdrmao je, međutim, francusku politiku umijećem iskusnog političara, navodi dalje Bi-Bi-Si. 

Potiče iz sjevernog grada Amjena, iz ljekarske porodice, a školovao se u Parizu gdje je studirao filozofiju, nakon čega je postdiplomske studije završio na prestižnom Institutu političkih nauka i u elitnoj Nacionalnoj školi administracije (ENA). 

Godine 2008. pridružuje se kući "Rotšilf & Si", gdje četiri godine radi kao investicioni bankar, a prvi put je "ukus vlasti" osjetio pod Olandom kome je postao ekonomski savjetnik, da bi 2014. preuzeo i dužnost ministra ekonomije. 

Kao ministar je ukinuo propise koji su dotad važili u nekim industrijskim sektorima i dozvolio da prodavnice duže rade nedjeljom. Radio je za socijalističku vladu, ali su mu se pojedini u lijevom krilu partije suprostavili, pa je poslije dvije godine provedene na funkciji ministra podnio ostavku i osnovao sopstveni, nezavisni pokret. 

Strastveno se zalaže za evropske integracije i tržište EU smatra ključnim za Francusku kako bi, kaže, preporodila svoju iscrpljenu ekonomiju. 

Za veći dio francuske poslovne zajednice postao je "dašak svježeg vazduha", s listom političkih predloga u korist poslovanja usmjerenih na podsticanje privrednog rasta. 

Makron ima plan o javnim investicijama vrijedan 50 milijardi eura koji bi obuhvatio obuku za posao, prelazak sa uglja kao energetskog izvora na obnovljive izvore energije i modernizaciju infrastrukture. 

Planira značajna smanjenja poreza za korporacije i više prostora za kompanije u pregovorima o 35-časovnoj radnoj nedjelji, odnosno planira da mladima produži radne sate, dok bi zaposlenima u petoj deceniji omogućio kraću radnu nedjelju. 

Namjerava da smanji stopu nezaposlenosti sa sadašnjih 9,7 na sedam odsto, ali i da zabrani upotrebu mobilnih telefona u školama za mlađe od 15 godina. Makron sebe predstavlja kao "neprijatelja nacionalizma" i kandidata "otvorene Francuske koja ima svoje interese - bezbjednosne, ekonomske i socijalne, koje želi da brani, ali operiše u otvorenom svijetu". 

U žustroj televizijskoj debati održanoj 3. maja pokazao je da umije da uputi uvrede žestoko koliko i njegova nacionalistička protivnica Marin Le Pen, dok i naziv njegovog pokreta - "U marš!" - opisuje karakter ovog ambicionog čovjeka "u pokretu". 

Njegovu strastvenost za govornicom mnogi ismjevaju, ali je on uspio da sebi obezbijedi pozamašnu podršku i prenese poruku biračima, dok njegov pokret ima više od 200.000 sledbenika s platformom koja kombinuje javna ulaganja s politikom naklonjenom poslovanju.

A ko je nova prva dama Francuske

142fbf7f42282c2e5e493a5a7de4a53871a4fd5e9826fe022f93d4dae3915261

Foto: thelocal.fr

Brižit Tronje je u Makronovom životu prisutna još od kada je bio 15-godišnjak, isprva kao njegova nastavnica, potom u godinama koje slijede ljubavnica, a zatim supruga i - prva dama. 

Brižit, koja je 24 godine starija od svog supruga, biće uz njega i kada taj 39-godišnji evropejac bude preuzeo dužnost kao dosad najmladji predsjednik moderne Francuske, prenosi AFP. 

Elegantna i vitka, 64-godišnja Brižit je najbliža Makronova saradnica, kojoj je obećao zvaničnu ulogu u predsjedničkoj palati. "Svake večeri razmjenjujemo šta smo čuli jedan o drugom. Moram da obratim pažnju na sve, da dam sve od sebe da ga zaštitim", rekla je ona u intervjuu za magazin "Pari Mač" prošle godine. 

Brižit se našla na naslovnim stranicama skoro desetak časopisa, ruku pod ruku sa mužem na raznoraznim skupovima, fascinirajući svijet svojom neobičnom romansom. Međutim, prije svega toga, ona je bila supruga drugog muškarca i majka troje djece, koja predaje francuski, latinski i dramu. 

Rođena je u Amjenu, gdje i Makron, u dobrostojećoj porodici koja se uspješno bavi proizvodnjom tjestenine i čokolade. Početkom 1990-ih veoma ju je zainterigirao mladić koji je glumio u jednoj predstavi - to je bio Emanuel, kome je odmah pritekla u pomoć u radu na jednom tekstu i - tada su počeli da grade vezu. 

Tada 39-godišnja nastavnica bila je "potpuno očarana" Emanuelovom inteligencijom, a osjećanja su bila obostrana i, dva mjeseca kasnije, on joj je, kao 17-godišnjak, obećao da će je oženiti "šta god radila". 

Makron je nastavio školovanje, ali je sve vrijeme bio sa njom u vezi, da bi na kraju ona napustila prvog muža i godinu dana kasnije, 2007, udala se za Makrona, preselivši se u Pariz gdje je nastavila da radi kao nastavnica. 

Oni koje poznaju Brižit opisuju je kao srdačnu i racionalnu ženu, koja odiše šarmom i pozitivnom energijom. Ona je uz Makrona bila i u nedjelju, kada je glasao u drugom krugu predsjedničkih izbora, fokusirana na život s mužem političarem i ogromnu posvećenost izbornoj kampanji. 

"Srećna sam što ovo dijelim sa Emanuelom, iako kad je riječ o politici nisam imala mnogo izbora", rekla je Brižit, istovremeno izrazivši želju da, kao prva dama, pomogne mladim ljudima koji se hvataju u koštac s mnogobrojnim problemima.

Makrona je među prvima pozvala protivkandidatkinja iz krajnje desnice Marin Le Pen i čestitala mu pobjedu u drugom krugu izbora. "Poželjela sam mu uspjeh pred ogromnim izazovima koji ga čekaju", rekla je ona, prenijeli su juče francuski mediji. Iz ugla Makronovog izbornog tima, telefonski razgovor Makrona i Le Penove, nakon što su objavljeni prvi preliminarni rezultati, bio je "kratak i srdačan". 

Francuski predsjednik Fransoa Oland saopštio je da je pozvao Makrona i čestitato mu na pobjedi. Oland je rekao da Makronova pobjeda pokazuje da je ogromna većina birača stala iza Evropske unije i otvorenosti prema svijetu, prenosi AP. 

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čestitali su Emanuelu Makronu pobjedu na izborima za predsjednika Francuske. Tusk je ocijenio da su Francuzi izabrali "slobodu, jednakost i bratstvo" i "rekli ne tiraniji lažnih vijesti", prenosi AFP. 

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klood Junker prethodno je pohvalio francuske birače što su danas izabrali pro-EU kandidata, Emanuela Makrona, za novog predsjednika svoje zemlje. "Srećan što su Francuzi izabrali evropsku budućnost", napisao je Junker na Tviteru. 

Predsjednik SAD Donald Tramp takođe je čestitao Makronu i naglasio da se raduje radu sa njim. "Čestitke Emanuelu Makronu na njegovoj velikoj pobjedi danas na izborima za predsjednika Francuske. Veoma se radujem radu sa njim!", napisao je Tramp juče na Tviteru. 

Britanska premijerka Tereza Mej razgovarala je o Bregzitu sa novoizabranim predsjednikom Francuske poslije njegove izborne pobjede, saopštio je kabinet premijerke Mej u Dauning stritu. "Sinoć je premijerka razgovarala sa novoizabranim predsjednikom Makronom i srdačno mu čestatala izbornu pobjedu", rekao je portparol kabineta Tereze Mej, prenosi AFP. 

Kineski predsjednik Si Đinping i japanski premijer Šinzo Abe takođe su čestitali Makronu. 

 

Tanjug/B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.