''DA DA Šekspir'' u Zetskom domu 8. maja
Foto: Zetski dom

Namijenjena djeci i mladima

''DA DA Šekspir'' u Zetskom domu 8. maja

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u ponedjeljak, 8. maja sa početkom u 17h gostuje predstava ''DA DA Šekspir'' (10+) koja je namijenjena djeci i mladima, u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta, Kotorskog festivala pozorišta za djecu i Gradskog pozorišta Podgorica .

Predstava je nastala po konceptu Petra Pejakovića, Dušana Murića i Mirka Radonjića, u režiji Petra Pejakovića.

Ideja i scenski pokret radio je Dušan Murić, scenografiju Petar Pejaković i Mirko Radonjić. Za kostime je zadužena Olivera Gajić dok je asistent režije Mirko Radonjić.

Igraju: Slaviša Grubiša, Momčilo Otašević, Mišo Obradović, Sanja Popović, Jelena Simić i Kristina Obradović.

''DA DA ŠEKSPIR je prvi susret djece sa stvaralaštvom Vilijama Šekspira. Predstava „odrasle“ teme donosi što neposrednije, trudeći se da svijet u koji djeca tek ulaze prikaže onakvim kakav jeste: i smiješan, i tužan, i strašan, i zabavan, i besmislen. Ljudski životi se jednostavno obesmišljavaju ako sljepilo strasti vlada čovjekom i u ljubavi, i u politici, i u porodici, i u prijateljstvu'', navodi se u saopštenju Zetskog doma.

Cilj joj je da uvede djecu u Šekspirovo stvaralaštvo i svijet koristeći se dadaističkim stilom i formama.

''DA DA Šekspir sadrži najznačajnije sekvence iz čuvenih Šekspirovih komada. Takođe, u njoj se nalaze elementi iz Šekspirovog života i epohe, kao i citati iz najpoznatijih dadaističkih djela i manifesta. Dadaizam je pokret koji je nastao usred Prvog svjetskog rata, uprkos svim strahotama koje su se dešavale u tom trenutku u Evropi. Pokret je inspirisan prvim riječima koje dijete izgovori, uzimajući za svoj cilj da tu čistotu i optimizam i sačuva u skladu sa najdubljim etičkim načelima” , najavio je reditelj Petar Pejaković.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.