Bez vize za Kanadu sa ovim pasošima balkanskih zemalja
Ilustracija

Od ponedjeljka

Bez vize za Kanadu sa ovim pasošima balkanskih zemalja

Evropska unija isključila je danas mogućnost uvođenja viza državljanima SAD i Kanade, a komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos kaže je da je postignut napredak u pregovorima s Vašingtonom i Otavom o putovanju bez viza u SAD i Kanadu za građane pet zemalja članica Unije.

Građanima Bugarske, Hrvatske i Rumunije potrebne su vize za ulazak u SAD, dok su u Kanadi na snazi vizna ograničenja za Bugare u Rumune. Takođe, viza za Kanadu više neće biti potrebna građanima Kipra i Poljske.

Evropski parlament je u martu pozvao Evropsku komisiju da, u znak odmazde, uvede američkim državljanima vize za ulazak u zemlje EU.

Međutim, Avramopulos je danas izjavio da je u pregovorima sa SAD i Kanadom o viznom režimu postignut napredak, istakavši da će "EU uvijek odabrati angažovanje, posvećenost i strpljivu diplomatiju, umesto bilo kakvog oblika jednostrane odmazde".

"To je u zajedničkom interesu i državljana EU i državljana SAD u ovom slučaju", rekao je evropski komesar.

Kad je riječ o Kanadi, Avramopulos je naveo da je ta zemlja dozvolila "značajnom broju" Bugara i Rumuna da uđu na njenu teritoriju bez viza od ponedjeljka nakon "kontinuiranih diplomatskih napora".

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.