Evo šta učvršćuje penis, šta ga skraćuje...
Foto: Thinkstock

Naučnici o erekciji

Evo šta učvršćuje penis, šta ga skraćuje...

Kada je penis najveći? Da li erekcija zavisi od upotrebe kondoma? Odgovore na ova i još nekoliko pitanja saznajte u nastavku teksta...

Stimulacija koja ga čini najvećim 

Postoje tri vrste erekcije - refleksna koja nastaje usljed stvarnog fizičkog kontakta, psihosomatska usljed audiovizualne stimulacije ili nadražaja i noćna. Prema studiji uglednog časopisa “Journal of Sexual Medicine”, jačina nadražaja utiče na snagu erekcije i samu dužinu penisa. Penis je najduži nakon oralnog seksa, u prosjeku čak do 0.3 centimetara nego bez takve stimulacije. 

Kod većine muškaraca nije ravan 

Više od 70 odsto muškaraca u erekciji ima blago iskrivljen penis. On je najčešće iskrivljen u lijevu stranu i češće nagore nego nadolje, ali to se ne smatra problemom sve dok ne uzrokuje bol. Što se tiče veličine, ona u opuštenom stanju nije pravi pokazatelj mjere - kod dvije trećine muškaraca penis naraste oko tri centimetra, dok kod trećine može da naraste i više od pet centimetara. 

Kondom dokazano utiče 

Iako to ne važi za sve muškarce, kod oko 80 odsto se uoptreba prezervativa negativno odražava na erekciju, tvrde stručnjaci. To je prvenstveno posljedica navike, ali i drugih problema s erekcijom, poput upale prostate, slabije cirkulacije i nižih nivoa testosterona, zbog čega se erekcija teže održava. Takođe, muškarci koji pretjeruju s masturbacijom često nemaju dovoljan "osjećaj" preko kondoma. 

Ali i masturbacija... 

Ako muškarac nije imao seksualne kontakte ili masturbirao nekoliko dana, to će se odraziti i na njegovu erekciju, objašnjavaju stručnjaci. Ona će biti čvršća, a penis nešto duži zbog pojačanog dotoka krvi. Ali ako muškarac redovno odnosno svakodnevno masturbira, velika je vjerovatnoća da će tada i sam seks biti znatno kraći zbog jačeg nadražaja i veće uzbuđenosti. 

Cigarete skraćuju 

Pušenje je štetno za sve organe, a penis nije izuzetak. Nikotin loše djeluje na cirkulaciju, koja je ključna za erekciju. Posljedica je smanjivanje penisa, a studije pokazuju da redovno pušenje cigareta, kao i uživanje u opojnim drogama koje se miješaju s duvanom može da rezultuje penisom kraćim i do 1 centimetar. 

Broj erekcija na dan 

Muške i ženske genitalije nisu građene na sličan način i istina je da su muškarci biološki programirani za veći broj erekcija kako bi ostali zdravi. Prosječan muškarac ima oko 11 erekcija na dan i oko devet tokom noći. Takođe, u životu će u prosjeku ejakulirati oko 7.200 puta.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.