Ovo su najsigurnija sjedišta u autu, vozu, autobusu, avionu... (VIDEO)
Foto: Screenshot

Izbjegnite opasnost

Ovo su najsigurnija sjedišta u autu, vozu, autobusu, avionu... (VIDEO)

Ovdje su savjeti koja mjesta su najbolji izbor u automobilu, minibusu, trolejbusu, gradskom autobusu, vozu, brodu i avionu. To vam može spasiti život u slučaju nesreće.

Jeste li ikada razmišljali koje sjedište je najbolje izabrati u nekom vozilu, u kojima ćete u slučaju nesreće imate najviše šanse za preživljavanje?

Ovdje su savjeti koja mjesta su najbolji izbor u automobilu, minibusu, trolejbusu, gradskom autobusu, vozu, brodu i avionu, piše Bright Side. Zelena sjedišta na ilustracijama su najsigurnija, a crvena najnesigurnija.

Automobil

83a98f60cff0f9e4b9c6

Sigurna sjedišta: zadnje sjedište iza vozača ili ono u sredini, jer se taj dio automobila najmanje deformiše tokom frontalnog sudara.
Najopasnija sjedišta: Ono pored vozača, jer se u slučaju nesreće vozač refleksno pomjera na tu stranu.

Minibus

c27d3dfbad97275d724e

Sigurna sjedišta: Ona smještena nasuprot smjera vožnje, jer je manja šansa da udarite glavom u naslonjač u slučaju naglog kočenja.
Najopasnija sjedišta: To su ona pored prozora i vrata, jer vas razbijeno staklo može povrijediti. Kao i u automobilu, bolje je izbjegavati mjesto pored vozača.

Trolejbus

f4c5e930f27532c6f310

Sigurna sjedišta: Najbolje je odabrati sjedišta u prvom redu do prolaza i ona u sredini vozila na kojima se vozite suprotno do smjera vožnje.
Najopasnija sjedišta: Kao i u minibusu, to su sjedišta pokraj prozora i vrata.

Gradski autobus

0d309b1a74d77532221c

Sigurna sjedišta: To su sjedištaa s desne strane, ali koja se nalaze u sredini autobusa, i to ona smještena u smjeru vožnje. Ta mjesta su najudaljenija od ostalog saobraćaja.
Najopasnija sjedišta: Ona u prva dva reda i u zadnjem redu, kao i mjesta koja se nalaze pored prozora i vrata s lijeve strane.

Voz

ee5bcb5908570b3fa918

Sigurna sjedišta: Najsigurnija su ona koja su najbliža sredini kompozicije.
Najopasnija sjedišta: Ona u prvom i zadnjem vagonu, kao i sjedišta u smjeru vožnje, jer je veća šansa da izletite iz njih pri naglom kočenju.

Brod

54734a1165bcbc531f07

Sigurna sjedišta: Na palubi ili u kabini bližoj površini broda jer taj gornji dio zadnji potone.
Najopasnija sjedišta: Ona koja su smještena u nižim kabinama jer je iz njih puno teže izaći dođe li do nesreće i brod počne tonuti.

Avion

76430e2ad8be627cbb89

Sigurna sjedišta: Iako se stručnjaci ne mogu složiti koji dio aviona je najsigurniji, ipak je bolje izabrati sjedišta u zadnjem dijelu.
Najopasnija sjedišta: Ona u prvih nekoliko redova.

Pogledajte u videu koja su to mjesta:

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.