Ramuš Haradinaj oslobođen, odbijen zahtjev da se izruči Srbiji

Ramuš Haradinaj oslobođen, odbijen zahtjev da se izruči Srbiji

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru oslobodio je danas Ramuša Haradinaja, lidera Alijanse za budućnost Kosova. Timr je odbijen zahtjev Suda da se on izruči Srbiji.

Srbija ga tereti za ratni zločin počinjen tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. Ročište je trajalo samo nekoliko minuta. U sudnici u Kolmaru su bili prisutni nabliži Haradnajevi saradnici. 

Haradanaj je za vrijeme rata bio jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova u zoni Dukađin. Uhapšen je 4. januara na aerodromu u Bazelu od strane francuske policije po potjernici koju za njim izdala Srbija.

Potom je Sud u Kolmaru 12. januara doneo odluku da ga uslovno oslobodi, odnosno morao je da ostane u Francuskoj do izricanja odluke suda po zahtjevu Srbije za njegovo izručenje.

Haradinaj se pred sudom u Kolmaru pojavio i 1. i 9. februara, kao i 2. marta, ali je sud od Srbije tražio dodatne dokaze. 

Ramuš Haradinaj je ranije izjavio da je on politički talac, te zahtjev Srbije za njegovo izručenje predstavlja "direktan poziv na rat". 

Ramiš Haradinaj, bivši kosovski premijer je u Haškom sudu dva puta oslobođen krivice za ratne zločine. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.