Stariji sirevi mogu spriječiti obolijevanje od raka jetre
Ilustracija

Produžite životni vijek

Stariji sirevi mogu spriječiti obolijevanje od raka jetre

Stariji sirevi kao što su čedar, brie i parmezan mogu produžiti životni vijek i spriječiti obolijevanje od raka jetre, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Studija Univerziteta A&M iz Teksasa otkrila je da ovi sirevi sadrže spoj poznat kao spermidin koji sprječava repliciranje oštećenih ćelija jetre i ima sposobnost da spriječi fibrozu, akumulaciju tkiva koji se javlja kod većine bolesti organa i hepatocelularnog karcinoma koji je najčešći oblik raka jetre. 

Nakon testiranja na miševima tokom njihovog životnog vijeka, istraživači su otkrili da se njihov život produžio za impresivnih 25 posto. Ukoliko bi se spermidin ovako djelovao i na ljude, životni vijek čovjeka bi s prosječnih 81 godinu bio produžen na 100. 

Naučnici su utvrdili da redovno konzumiranje naumirnica kao što su gljive, soja, mahunarke i žitarica cijelog zrna mogu imati isti učinak.

 

Klix.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.