Osnovati fond za žene zemalja u razvoju
Foto: Anadolija

Women 20 Summit

Osnovati fond za žene zemalja u razvoju

Njemačka kancelarka je u Berlinu na "Women 20 Summit", ženskom samitu u okviru grupe G20 kojom ove godine upravlja Njemačka, apelovala na formiranje fonda kojim bi razvijene zemlje kao što su Njemačka, SAD, Kanada i Holandija pružile materijalnu pomoć ženama u zemljama u razvoju.

"Fondom, kojeg bi, na primjer, podržale zemlje poput Njemačke, SAD-a, Kanade ili Holandije, upravljala bi Svjetska banka i on bi po potrebi bio nadopunjavan", kazala je Merkel u obraćanju na panelu na temu jačanje uloge žena u poslovnom svijetu.

Dodala je kako bi žene mogle biti mnogo aktivnije u poslovnom svijetu, dodajući da je stoga kreditnim sredstvima potrebno pružiti podršku ženama, posebno u zemljama u razvoju.

Istakla je kako je 50 posto žena u svijetu zaposleno, dok je taj procenat kod muškaraca oko 76 posto, naglasivši da je u narednom periodu potrebno ukloniti postojeću razliku.

Na dvodnevnom skupu učestvuje preko 100 čelnika i poznatih ličnosti, među kojima su i direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagard, holandska kraljica Maxima kao i Ivanka Trump, savjetnica i kćerka američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Trumpova kćerka je tokom panel rasprave stala u odbranu oca kojeg su ranije pojedini krugovi optuživali za omalovažavanje žena.

"Američki predsjednik je čvrsto uvjeren u to da žene posjeduju potencijal i znanje da obavljaju poslove jednako dobro kao i muškarci", kazala je Trump na pitanje kako reaguje na optužbe protiv njenog oca.

Dodala je i kako mnoge žene koje su, kako je rekla, decenijama radile u kompanijama njenog oca mogu potvrditi njene tvrdnje.

Poručila je kako njen otac snažno podržava ideju jačanja položaja žena ali i porodice.

Holandska kraljica Maxima je istakla kako čak i u njenoj zemlji nije dovoljan broj žena na rukovodećim pozicijama, dodajući da je potrebno u kompanijama osigurati mnogo bolje okruženje kako bi se osnažio položaj žena.

Lagarde je izjavila da je potrebno osigurati uvjete kako bi žene mnogo lakše došle do finansijskih sredstava, dodajući da je važno podržati žene u poslovnom svijetu.

Napomenula je da bi žene mogle doprinijeti ekonomskom napretku čime bi se povećao i broj uposlenih u svijetu.

"Žene ne treba vidjeti kao prijetnju. Ukoliko im se pruži prilika mogle bi mnogo toga promijeniti", rekla je Lagarde.

Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.