URA: Prodaja Luke Bar miriše na ''slučaj Primorka''
Miloš Šuster

Proces privatizacije da se zaustavi

URA: Prodaja Luke Bar miriše na ''slučaj Primorka''

Uprkos zaključcima Skupštine, ovih dana hoće da prodaju i ostatak Luke Bar jedinom ponuđaču, sa dogovorenim cijenama akcija koje nisu ni približne njihovoj realnoj vrijednosti i tri puta su manje od nominalne, dok usaglašeni investicioni program ne iskazuje realne potrebe i mogućnosti razvoja Luke, ističe funkcioner barskog Građanskog pokreta URA Miloš Šušter.

''Taj investicioni program podrazumijeva samo prve tri godine upravljanje Lukom, dok koncesionar ne bi imao nikakvih obaveza za narednih 27 godina korišćenja Luke. Takav, dugoročni plan razvoja Luke, trebala bi da usvoji država Crna Gora i time preuzme odgovornost za realizaciju plana. Samostalno ili sa pažljivo izabranim partnerima, pitanje je modela za koji bi se odlučili. Luka Bar nije ni infrastruktura, ni suprastruktura, ni zemljište ni akvatorijum. Luka nisu ni prekrcane tone tereta. Luka je sve to, ali i mnogo više. Naravno, tamo gdje ima dovoljno pameti da se to prepozna“, istakao je Šušter.

Šušter podsjeća da je djelovanje članova Građanskog pokreta URA, u proteklih pola godine, na dokazivanju štetnosti i nezakonitosti privatizacije AD ''Luka Bar'' u konačnom doprijenilo tome da Skupština Opštine Bar – jednoglasno zaključi da se taj proces privatizacije mora zaustaviti, do izgradnje autoputa i rekonstrukcije pruge Beograd-Bar.

''Iako predsjednika Tenderske komisije takvi zaključci formalno ne obavezuju, njega i sve ostale koji budu odlučivali o rasprodaji Luke obavezuju zakoni Crne Gore, ali i argumenti koji su se čuli na zasijedanju Skupštine'', istakao je Šušter.

Šušter upozorava da su oni koji su uništili ''Primorku'' i na njenoj nesreći zgrnuli milione eura, do prije svega tri dana osjećali kao ''dobitnici tranzicije''.

Šušter podsjeća da su date brojne argumentovane primjedbe od mnogih zainteresovanih i kompetentnih ljudi, ali da niko nije dobio odgovor. On takođe navodi da su Nacrt Koncesionog akta i Ugovor o Koncesiji ''urađeni u cjelosti prema ponudi jednog ponuđača, a ne prema stvarnim potrebama''.

''Napravljeni su i brojni drugi propusti, kada je u pitanju područje koncesije, djelatnost koncesionara, vrijeme i rokovi koncesionog ugovora i drugo. Dakle, prodaje se druga polovina Luke, a da prethodno Savjet za privatizaciju, Lučka uprava Kotor i Komisija za koncesije u poslije tri godine nisu podnijeli ni izvještaj o tome da li je, a znamo da nije, realizovan Ugovor o Koncesiji sa Port of Adria, bivši KTGT. A Zakon i ugovor jasno i devosmisleno nalažu tu obavezu'', istakao je Šuter.

Šušter zaključuje da je posljednji trenutak da se zaustave aktivnosti na ovakvoj privatizaciji AD ''Luka Bar''.

''Naravno, uz obavezu da se ovo privredno društvo osposobi za uspješnije poslovanje i adekvatno ostvarivanje svoje funkcije. Prvenstveno kroz veća ovlašćenja i odgovornost onih koji upravljaju Lukom'', naveo je barski funkcioner Građanskog pokreta URA.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.