Pacijentu uklonili tumor mozga dok je bio budan, operacija trajala 4 sata
Ilustracija

Poduhvat u Kliničkom centru Srbije

Pacijentu uklonili tumor mozga dok je bio budan, operacija trajala 4 sata

Četrdesetjednogodišnjem pacijentu iz Beograda tumor mozga je uklonjen dok je on bio budan.

 To je prva takva intervencija koja se radi na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, iako su stručnjaci ove ustanove prije 20 godina, radili operacije u budnom stanju kod pacijenata sa epilepsijom.

Tumor, veličine pesnice zahvatio je lijevu moždanu hemisferu i vremenom bi, objašnjavaju neurohirurzi, rastao i prešao u maligno stanje. Pored problema koje je tumor već pravio, veličina bi tada ugrozila i pacijentov život, piše portal Rts.

Poslije otvaranja lobanje, u potpunoj anesteziji, pacijent je tokom čitave operacije bio u budnom stanju ili u fazi kao da spava, kako bi i sam asistirao tokom intervencije.

"Cilj operacije je da izvadimo tumor kompletno i da njegove osnovne funkcije ostanu netaknute i da se onda vremenom i te druge funkcije, pamćenja, zapamćivanja, kratkoročne memorije, da one budu očuvane i da se nakon operacije, oporave", rekao je neurohirurg Dragan Savić sa Klinike za neurohirurgiju.

Neuropsiholog Gordana Tomić sa Klinike za neurologiju Srbije kaže da je tokom operacije kolege obavještavaju gdje se nalaze trenutno, koja je lokalizacija intervencije i da ona zatim pacijenta pita da li može da razumije šta je pročitala i da li može da razumije šta ona govori.

"Bolesnik mora da bude u stanju da u svakom trenutku sarađuje sa nama, suština je da iz operacije izađe bez oštećenja funkcija mozga koje su bile sačuvane prije operacije", kaže Branko Milaković, načelnik Anestezije i reanimacije na KCS.

Na Klinici za neurohirurgiju godišnje se uradi više od 2.000 operacija. Kod najmanje 15 pacijenata, tumor bi trebalo uklanjati na takav način.

"Neurohirurška klinika zaista ima tradiciju praćenja savremenih tokova. U poslednjih nekoliko godina značajno, ne samo zbog entuzijazma, već podrške uprave i ministarstva, promil šaljemo u inostranstvo, uveli smo nove procedure koje se nisu radile u našoj zemlji", rekao je direktor Klinike za neurohirurgiju, Miloš Joković.

Tim od 15 stručnjaka operisao je duže od četiri sata. Tumor je u potpunosti uklonjen, a u narednom periodu vidjeće se da li je pacijent zadržao sve funkcije koje nisu već bile oštećene.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.