Danas je Tomina nedjelja: Ako želite da se oslobodite zla uradite ovo!
Sveti Toma

Danas je Tomina nedjelja: Ako želite da se oslobodite zla uradite ovo!

Danas se završava takozvana Svijetla nedjelja, prvih sedam dana posle Uskrsa.

Današnja nedelja, poznata je i kao „mali Uskrs“. Zove se još i Svijetla, Bijela ili Tomina nedjelja i posvećena je događaju javljanja Isusa svojim apostolima.

Naročito je bio sumnjičav „nevjerni Toma“, pa je Isus prema vjerovanju, na današnji dan, prošao kroz zatvorena vrata i rekao Tomi da opipa njegove rane. Tek tada je i ovaj apostol povjerovao u Hristovo vaskrsnuće.

U narodu je ova nedjelja poznata i kao vodena.

U nekim mjestima se danas proslavlja kraj vaskršnjeg ciklusa blagih ili svijetlih dana.

Ponegdje se do danas čuvaju crvena uskršnja jaja i danas se daju deci da se kucaju, a stariji se obavezno pozdravljaju sa: „Hristos voskrese“.

Od Tomine nedjelje se opet vrše molitve za umrle, nakon prekida unutar perioda koji je počeo od Lazareve subote.

Na dan posle Tomine nedjelje, u Pobusani ponedjeljak, služe se parastosi na grobljima, čime živi kao da čestitaju svojim pokojnim rođacima i prijateljima radosni praznik Vaskrsenja Hristovog.

Zbog toga u nekim krajevima danas farbaju jaja koja će prvo dati djeci da pojedu, u čast života i zdravlja, a ostatak će sjutra odnijeti na groblje. Narod kaže, da se i mrtvi „počaste“ i obraduju Hristovom vaskrsenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.