Potpisan sporazum za razmjenu tehničkih podataka i informacija
Potpisivanje sporazuma o saradnji

Zavod za metrologiju i Elektrotehnički fakultet

Potpisan sporazum za razmjenu tehničkih podataka i informacija

Direktorica Zavoda za metrologiju Vanja Asanović i dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Zoran Veljović potpisali su sporazum o saradnji koji će omogućiti zajedničku realizaciju projekata, istraživačih aktivnosti i razmjene tehničkih podataka i informacija.

"Elektrotehnički fakultet, sa nekoliko partnerskih institucija, sprovodi naučno-istraživački projekat pod nazivom „Centar izvrsnosti u bioinformatici – BIO-ICT“. Taj projekat podrazumjeva primjenu novih rješenja zasnovanih na informaciono-komunikacionim  tehnologijama u sektoru poljoprivrede u Crnoj Gori, u oblasti proizvodnje visoko kvalitetne hrane i ekološkog monitoringa. Osnovna primjena tog projekta odnosi se na održivu poljoprivredu, praćenje usjeva, šuma i vodenog odnosno morskog ekosistema, razvoj tehnika za kontrolu i smanjenje zagađenja vazduha, analizu i standardizaciju prehrambenih proizvoda i kontrolu kvaliteta zemljišta", navodi se u saopštenju Zavoda za meteorologiju.

Dodaje se da će Zavod za metrologiju, kao važan segment nacionalne infrastrukture kvaliteta, biti uključen u proces primjene naprednih tehnologija u crnogorskom privrednom i naučnom sektoru. 

"Zavod za metrologiju, u sklopu naučno - istraživačkih i inovacionih aktivnosti prvog crnogorskog „Centra izvrsnosti u bioinformatici – BIO-ICT“, svojom infrastrukturom i kompetencijom doprinijeće dostizanju potrebnog nivoa povjerenja u Internet of things (IoT), ali i izgraditi svoje kapacitete u smislu automatizacije kalibracije IoT sistema, što će značajno olakšati i ubrzati implementaciju tih sistema. Podaci Zavoda za metrologiju moći će da se koriste za razvoj informacionog sistema za davanje preporuka i izvođenje data mining tehnika za obradu podataka", pojašnjava se.

U projekat pod nazivom „Centar izvrsnosti u bioinformatici – BIO-ICT“ uključeni su i Institut za biologiju mora, Institut za javno zdravlje, Biotehnički fakultet, Centar za teleinfrastrukturu, Univerzitet u Alborgu iz Danske, Istraživački centar za ekološku bezbjednost Ruske Akademije nauka, DOO Green House Jovović i COGI DOO.

Podsjećamo da Zavod za metrologiju obavlja poslove koje se odnose na obezbjeđenje primjene sistema zakonskih mjernih jedinica, ostvarivanje, čuvanje, održavanje i usavršavanje etalona Crna Gore, kao i obezbjeđenje metrološke sljedivosti za laboratorije za etaloniranje.