Otvorena izložba Žanga Runšija „Sve nijanse plave boje Mediterana“
Foto: Gov.me

Tivat

Otvorena izložba Žanga Runšija „Sve nijanse plave boje Mediterana“

U galeriji „Gayo“ u Tivtu otvorena je izložba istaknutog kineskog umjetnika Žanga Runšija „Sve nijanse plave boje Mediterana“. Izložbu je otvorio Cui Živei, ambasador NR Kine u Crnoj Gori. Na otvaranju izložbe je govorio i ministar kulture, Janko Ljumović.

Ljumović je rekao da „ova izložba predstavlja još jedan doprinos u sve sadržajnijoj saradnji između Narodne Republike Kine i države Crne Gore".

"Jedan od važnijih procesa u toj međudržavnoj saradnji odvija se upravo na polju kulture, na kom se kroz kompleksna umjetnička traganja pokreće dijalog, osnažuju integracioni procesi i podstiče otvorenost", istakao je ministar.

On je istakao da radovi umjetnika Džanga Runšija dostojno reprezentuju sve vrijednosti i slikarske parametre post-impresionizma.

"Estetski i likovni vokabular umjetnika energično i samosvojno reflektuje raznorodne elemente svjetlosne i kolorističke posebnosti ovog podneblja. Autorov neposredan i upečatljiv doživljaj crnogorskog ambijenta, podsjeća nas na univerzalne vrijednosti - zajedničke kako za kineski tako i za crnogorski kulturni i sociološki kontekst,” nagasio je ministar.

GetImage1

Foto: Sa izložbe

Otvarajući izložbu, ambasador Živei je istakao da je umjetnik, stvarajući ovu postavku, “bio izuzetno inspirisan prirodnim ljepotama Crne Gore, plavim morem, nebom i savršenom prirodom. Crna Gora je njemu dana snagu i inspiraciju za stvaralaštvo. To sve osjećamo u bojama koje je koristio na slikama.” 

“Između Kine i Crne Gore postoji dugo prijateljstvo. Od obnove nezavisnosti, posebno u posljednje dvije godine postigli smo značajne rezultate u našoj saradnji,” rekao je Ambasador. U tom smislu je posebno naglasio važnost saradnje u obasti kulture. “Kulturna razmjena može biti samo korisna za razvoj odnose dvije zemlje. Vjerujem da će i ova izložba promovisati naše prijateljstvo,” zaključio je ambasador.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.