Erdogan: Prvi put rukom civilne politike mijenjamo sistem vođenja države
Foto: Reuters

Narod Turske donio istorijsku odluku

Erdogan: Prvi put rukom civilne politike mijenjamo sistem vođenja države

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Republike Turske Sadi Guven izjavio je da tokom jučerašnjeg referenduma nisu zabilježene ozbiljnije neregularnosti i incidenti koji bi mogli uticati na konačni ishod referenduma.

“Otvoreni smo za sve žalbe i primjedbe, a uzimajući u obzir razmatranje tih pritužbi, očekujemo da zvanične rezultate referenduma objavimo najkasnije za deset ili jedanaest dana“, kazao je Guven, a prenosi Anadolija.

On je takođe saopštio da je do 23 sati po lokalnom vremenu prebrojano ukupno 56.147.506 glasova, a da se očekuje i prebrojavanje preostalih 594.076 glasačkih listića.

“Razlika je odveć tolika da možemo reći da je pobijedilo referendumsko da“, zaključio je Guven.

On se osvrnuo i na neke pritužbe opozicije koja tvrdi da je bilo neregularnosti u vezi sa pečatima na kovertama u kojima su bili birački listići, i kazao je kako je izborna komisija otvorena za žalbe, ali da je danas ta institucija jasno kazala da eventualni propusti pojedinih članova ili predsjednika biračkih mjesta ne mogu biti prepreka građanima u ostvarivanju ustavnog prava na glasanje.

Dodao je da se radi o tehničkim detaljima koji u krajnjem ne utiču na rezultat referenduma.

Prema preliminarnim rezultatima prebrojanih 99,33 posto biračkih listića na referendumu je ustavnu promjenu u Turskoj podržalo i 51,36 posto birača, dok se 48,64 posto birača izjasnilo protiv.

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan čestitao je turskom narodu na referendumskoj odluci i podršci predlogu ustavne reforme koji je ranije prošao kroz parlamentarnu proceduru, i poručio kako je ova ustavna promjena važna, s obzirom na to da se prvi put u istoriji Republike Turske rukom civilne politike mijenja sistem vođenja države.

"Prema nezvaničnim rezultatima, sa oko 25 miliona glasova ‘za’, odnosno razlikom od oko million i 300 hiljada glasova prihvaćene su ustavne promjene", rekao je Erdogan, i dodao:

“Bez obzira na to kako je ko glasao, zahvaljujem svima koji su izašli na biračka mjesta i obavili svoju građansku dužnost.“

Naglasivši kako je narod Turske danas donio odluku o političkom sistemu koji je predmet rasprava već dva vijeka, Erdogan je kazao kako to nije obična odluka, već kako je to važna odluka o promjeni sistema.

"Uvijek je lako braniti postojeće, a teško braniti ispravnost novog. Mi smo, hvala Bogu, uspijeli ovo teško", kazao je Erdogan.

Naglasio je kako je turski narod današnjim glasanjem na referendumu još jednom pokazao svoju zrelost, i da je donio istorijsku odluku.

Dodao je kako je "ovo je pobjeda cijele Turske".

"Posebno zahvaljujem građanima koji su glasali izvan Turske, jer znamo kroz šta su sve prolazili", istakao je. 

"Kao što sam i danas nakon glasanja rekao, ove ustavne promjene nisu bilo kakve promjene. Ovo je različito i ima poseban značaj. Po prvi put u istoriji voljom parlamenta i našeg naroda napravljena je ovako značajna promjena. Ranije su naši ustavi i sistemi vođenja države određivani u vanrednim situacijama poput Rata za nezavisnost ili u periodu državnih udara. Mi po prvi put u istoriji naše Republike u potpunosti rukom civilne politike mijenjamo sistem vođenja države. U tom smislu je to vrlo bitno", poručio je Erdogan.

Istakao je kako njegova zemlja nakon referenduma nastavlja putem progresa te da će u budućnosti napraviti još veće korake.

Nakon konferencije za novinare, Erdogan se obratio i okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Sarijer. Tom prilikom zahvalio se na podršći, i ponovo dotakao i pitanja ponovnog uvođenja smrtne kazne u Turskoj.

Naglasio je da će to biti prva tema o kojoj će razgovarati s liderima političkih partija, od kojih su neki najavili podršku tom pitanju u parlamentu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.