Holanđanima nije bitan referendum
Ilustracija

Holanđanima nije bitan referendum

Do sada nije bilo prepreka na putu članstva Crne Gore u NATO zbog čega su veoma male šanse da se o tome odlučuje na referendumu, smatraju u holandskom Klingendal Institutu za međunarodne odnose.

Oni su podsjetili da je Donji dom prihvatio protokol o pristupanju 22. decembra prošle godine, a isto to je 21. marta uradio i gornji dom - Senat. 

“Do sada nije bilo pokušaja da se održi korektivni referendum, što je trebalo da se uradi odmah nakon odluke Senata. Moglo bi se reći da je u Holandiji prijem Crne Gore neosporavan. Samo je jedna stranka imala primjedbe, a u medijima uopšte nije bilo rasprave o tome,” kazao je za “Vijesti” saradnik Instituta Klingendal Jan Marinus Virsma.

Virsma ističe da se prijem Crne Gore u NATO nije bio pominjan ni u toku kampanje za parlamentarne izbore 15. marta. On je pojasnio da postoje dva roka unutar perioda od dva mjeseca kada se u Holandiji može rapisati referendum. Za jedan rok potrebno je prikupiti 10.000 potpisa, a ukoliko se to uradi  slijedi drugi rok za prikupljanje 300.000 popisa. Poslije toga se raspisuje referendum, a da bi on uspio potrebno je da glasa najmanje 30 odsto upisanih birača.

Predstavnici Demokratskog fronta najavili su da će, preko predsjednika Unije za neutralnost Gojka Raičevića, sa pojedinim NVO i holandskim poslanicima pokušati  da traže referendum. Iz Demokratskog fronta su pojasnili da bi lobiranjem za referendum u Holandiji pokušali da dobiju u vremenu i  uspore učlanjenje Crne Gore u NATO. Oni tvrde da bi preko izjašnjavanja u Holandiji obezbijedili referendum u Crnoj Gori.   

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da ne očekuje raspisivanje referenduma.

“Sve holandske institucije su završile procedure, oba doma parlamenta su izglasala, kralj je potpisao, ministar vanjskih poslova je potpisao. Dakle, pitanje je samo predaje ratifikacionih dokumenta u Vašington”, pojasnio je prekjuče na konferenciji za novinare.

Darmanović je kazao i da bi u posljednjoj sedmici aprila trebalo da odlučuje španski Senat.

U istom periodu bi trebalo da bude održana sjednica Skupštine Crne Gore o ovom pitanju, nakon što je Vlada u četvrtak usvojila predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora.

Virsma je kazao  da holandski birači do sada nisu imali prilike da odlučuju o prijemu neke članice u NATO.  U Holandiji se trenutno vodi kampanja za održavanje referenduma o trgovinskom sporazumu Evropske unije sa Kanadom (CETA). 

Holanđani su prošlog aprila na referendumu odbacili sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Ukrajine, a na njemu je zabilježena  niska izlaznost. Sporazum je u Holandiji naišao na kritike, pošto ga mnogi vide kao dokaz neželjenog širenja EU. 

Virsma, koji je  bivši poslanik Evropskog parlamenta i njegovog Spoljnopolitičkog odbora, nagovijestio je da bi referendum mogao biti raspisan kada se bude odlučivalo o prijemu Crne Gore u Evropsku uniju. 

“Proširenje NATO  zemljom poput Crne Gore je manji problem u Holandiji od proširenja EU, što je u suštini bilo glavno pitanje koje se ticalo ukrajinskog referenduma”, kazao je “Vijestima” Virsma.

Crna Gora ima 26 otvorenih i dva privremeno zatvorena pregovaračka poglavlja. 

Iz aktuelne  i bivše Vlade, ranije je najavljivano da  Crna Gora zatvori pregovarački proces 2020. godine, ali evropski eksperti smatraju da će to trajati znatno duže.

Sa samita EU posvećenom Zapadnom Balkanu nedavno su se čule poruke da sve kandidate čeka prijem pošto ispune kriterijume za članstvo.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.