Pogledajte kako je Prvi svjetski rat mijenjao granice Evrope(VIDEO)
Foto:Screenshot

Pogledajte kako je Prvi svjetski rat mijenjao granice Evrope(VIDEO)

U Prvom svjetskom ratu, koji je trajao od 1914. do 1919. godine, učestvovale su 32 nacije. Ovi sukobi drastično su preoblikovali granice i izmijenili mapu Evrope.

Austrougarsko carstvo podijeljeno je na Austriju, Mađarsku, Čehoslovačku i Jugoslaviju; nakon propasti Osmanskog carstva formirana je Turska; Njemačko carstvo izgubilo je veliki dio teritorije van granica Evrope i postalo Njemačka, dok je kraj Ruskog carstva prouzrokovao nastanak Poljske, Finske i baltičkih zemalja. 

Magazin Biznis insajder objavio je animaciju koja slikovito prikazuje promjene na karti Evrope:

Biznis insajder/B92

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.