Danas je Veliki četvrtak:Ukoliko uradite ovo, svi grijesi će vam biti oprošteni

Običaji i vjerovanja

Danas je Veliki četvrtak:Ukoliko uradite ovo, svi grijesi će vam biti oprošteni

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju Veliki četvrtak, sjećanje na poslednju večeru Isusa Hrista sa učenicima.

Ovo je jedan od najznačajnijih dana u toku Velike nedelje, jer je tada ustanovljena sveta tajna pričešća. Isus je tada blagoslovio hljeb i podijelio ga učenicima uz riječi "Ovo je tijelo moje koje se za vas lomi radi oproštenja grijehova", a potom je uzeo čašu vina i rekao im: "Pijte iz ove čaše svi, ovo je krv moja Novoga Zavjeta, koja se proliva za vas i za mnoge, radi otpuštanja grijeha".

Zato se na liturgijama vjernici pričešćuju hljebom ili naforom - tijelom Hristovim i vinom koje je simbol njegove krvi prolivene za spas ljudskog roda.

Na Veliki četvrtak nema veselja, ali ima okupljanja vjernika.

Kod nekih pravoslavnih naroda i u nekim krajevima u regionu se na taj dan, a ne na Veliki petak, boje uskršnja jaja, dok se u Rusiji na Veliki četvrtak mijesi uskršnji slatki kolač.

Ovaj praznik je jedan od dana određenih za pričešće vjernika koji su, poštujući pravoslavni kanon, postili na vodi najmanje pet poslednjih dana, a vjeruje se da će danas čak i najvećim grešnicima, ukoliko se pričeste, grijesi biti oprošteni.

Završetkom liturgije prestaje se za zvonjenjem, već se klepa, udara u drvenu dasku, sve do sahrane Hristove. Posle liturgije je dozvoljeno jesti na ulju i popiti nešto vina.

Ženablic

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.