Naučnici otkrili novu metodu za borbu protiv AIDS-a
Ilustracija

Naučnici otkrili novu metodu za borbu protiv AIDS-a

Naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) razvili su novu metodu vezivanja imunoloških stanica i antitijela koja se bore protiv HIV-a (uzročnika AIDS-a), čime ih čine otpornijim na ovaj virus.

U magazin "Proceedings of the National Academyi Of Scieces" objavljeni su rezultati istraživanja naučnika američkog Instituta Skrips, javlja Anadolija.

Naime, naučnici su kroz istraživanje razvili novu metodu na osnovu koje će ćelije otporne na virus HIV-a mnogo brže uzeti mjesta oboljelim ćelijama. Ova metoda ima potencijala za liječenje osobe koja je nosilac virusa HIV. 

Otkrivena metoda omogućava antitijelima da prekriju površinu ćelije, te na taj način onemoguće da virus dođe do primaoca, te blokira širenje infekcije.

Istraživači Jia Ksie, Ričard Lerner i Lita Anenberg Hazen, koji su radili na ovoj metodi, poručili su kako navedena antitijela vrlo efikasno djeluju na virus HIV-a.

Prije nego metoda bude isprobana na čovjeku, istraživači će u saradnji sa Centrom za genetiku Hope’s utvrditi njenu efikasnost i sigurnost.

AIDS je polno prenosiva bolest koja predstavlja posljednji stadijum infekcije organizma virusom humane imunodeficijencije (HIV), a karakteriše je progresivno slabljenje imunog sistema što pojedince čini podložnim širokom spektru infekcija i tumora. 
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.