Evo šta će vam se desiti ako jedete bananu i cimet prije spavanja
Ilustracija

Evo šta će vam se desiti ako jedete bananu i cimet prije spavanja

Kvalitetan san u pravo vrijeme može da pomogne u zaštiti vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja, kvaliteta života, i sigurnosti.

Spavanje je veoma važno, jer tokom sna mozak ima dovoljno vremena da obradi i stvori energiju za svakodnevne aktivnosti i održava vaše fizičko zdravlje. Dakle, spavanje poboljšava našu sposobnost koncentracije, opšte stanje mozga i podmlađuje tijelo.

Sa druge strane, loš san uzrokuje nekoliko faktora, ali najčešći uzroci uključuju loše navike u ishrani, anksioznost, nedostatak minerala, i nezdrav način života. Nedostatak sna dovodi do niskog nivoa energije, depresije, opšte slabosti, mučnina, razdražljivosti, umora i povećanog rizika od hipertenzije.

Ipak, postoji prirodan način da pomognete sebi u ovom slučaju. Jednostavno, konzumirajte banane i cimet u obliku čaja pred spavanje!

Banane su bogat izvor kalijuma i magnezijuma, minerala koji poboljšavaju kvalitet sna. Ovi minerali takođe pomažu opuštanju mišića i vena, i poništavaju negativne uticaje viška kortizola, hormona stresa. Banane sadrže amino kisjelinu triptofan, koja pomaže da se podigne nivo serotonina koji pomažu u regulaciji obrazaca spavanja.

Drugi sastojak ovog recepta, cimet, sadrži izvanredna eterična ulja, kao što je eugenol, koji daje sladak, prijatan aromatičan miris, kao i vitamin A, pantotensku kisjelinu, niacin i piridoksin. Ovaj začin je takođe vrlo koristan za zdravlje, jer olakšava i opušta ijtelo. Osim toga, pomaže varenje i cirkulaciju krvi.

Sastojci: 1 banana, prstohvat cimeta i 1 litar vode.

Priprema: Prokuvati vodu u maloj šerpi. Isjecite bananu na kolutiće, a zatim ih dodajte u ključalu vodu. Neka vri deset minuta, procijedite i sipajte u šolju. Dodajte prstohvat cimeta i uživajte u odličnom ukusu ove šoljice zdravlja!

Primjena: Konzumirajte ovaj izuzetan čaj 1 sat prije odlaska u krevet.

Ženskica.com

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.