Ministarstvo kulture sufinansira 176 projekata
Ministarstvo kulture

U iznosu od 808.260 eura

Ministarstvo kulture sufinansira 176 projekata

Danas su u Ministarstvu kulture potpisani ugovori o programima i projektima koje će Ministarstvo kulture sufinansirati u ovoj godini, na osnovu godišnjeg konkursa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

“Programi i projekti koji su selektovani na osnovu konkursa, predstavljaju naš zajednički izbor, predstavljaju našu zajedničku komunikaciju i interes da jačamo umjetničku produkciju, kulturne programe i kulturnu razmjenu koja bogati naše iskustvo.  Na taj način zajednički kreiramo i doprinosimo ukupnom sadržaju kulture u Crnoj Gori, kreiramo kulturni kalendar u okviru koga vaši projekti predstavljaju važne događaje. Neki od njih su novi, a drugi su već etablirani u kulturnoj dinamici na različitim nivoima djelovanja od lokalnog, nacionalnog i međunarodnog karaktera”, kazao je ministar Janko Ljumović.

On je najavio da će Ministarstvo, u ovoj godini i u susret novom ciklusu konkursa, inovirati dosadašnje modele.

"Kako bi još više osnažilo kulturnu politiku utemeljenu na kriterijumima jačanja kulturnog sektora i selekcije projekata i programa koji u kontekstu nacionalnog nivoa podrške teže dostizanju izvrsnosti u polju kulture” kazao je Ljumović.

Generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Dragica Milić je podsjetila da će Ministarstvo kulture u ovoj godini sufinansirati 176 projekata i programa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, sa ukupnim iznosom 808.260 eura.

“Izbor programa i projekata za sufinansiranje, izvršen je na osnovu kriterijuma definisanih Zakonom o kulturi, nacionalnim Programom razvoja kulture, kao i razvojnim prioritetima koji prozilaze iz navedenih zakonskih i strateških dokumenata. U konkretnom, to znači da smo se rukovodili, prije svega umjetničkim i produkcionim kvalitetom kandidovanih programa i projekata, pitanjem njihove usklađenosti sa definisanim razvojnim prioritetima – odnosno nacionalnom kulturnom politikom, referencama realizatora i mjesta realizacije, ciljevima i doprinosom razvoja kulture, međunarodnoj promociji naše kulture, održivošću budžeta, ali i zadovoljavanju potreba u kulturi svih kategorija građana, od djece i stvaralaštva za dječiji uzrast, amaterskog djelovanja u kulturi, do kulture manjinskih naroda, rodne ravnopravnosti, potreba u kulturi osoba sa invaliditetom…”, navela je Milić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.