Jak organizam uz posebnu dijetu protiv upala
Ilustracija

Isprobajte

Jak organizam uz posebnu dijetu protiv upala

Ovaj način ishrane, tzv. antiinflamatorna dijeta, skida višak kilograma, ali i smanjuje rizik od dobijanja oboljenja koja nastaju zbog upala koje oštećuju zdrave ćelije u organizmu. Dijeta sprječava pojavu hroničnih upalnih procesa u organizmu koji izazivaju mnogobrojne bolesti.

Ovaj jelovnik nije namijenjen samo osobama koje imaju neko oboljenje izazvano hroničnim upalnim procesima, kao što su: arteroskleroza, alergije, akne, reumatoidni artritis, Kronova bolest, celijakija i mnoge druge bolesti koje nastaju usljed inflamacije u organizmu. On se svrstava u jedan od najboljih načina ishrane koji stručnjaci preporučuju svim uzrasnim kategorijama. Osim što smanjuje upalu, obezbjeđuje unos svih potrebnih hranljivih supstanci koje održavaju tijelo zdravim, prenose Novosti.

Antiinflamatorna ishrana pomoći će vam da se izborite i umirite sve znakove zapaljenja, kao što su crvenilo, otok, bolovi i upale. 

Jelovnik se sastoji od namirnica bogatih vlaknima, vitaminima i mineralima potrebnih organizmu za normalno funkcionisanje. Tokom ove dijete važno je da se hranite raznoliko i jedete što više svežeg voća i povrća. Trebalo bi što češće da jedete ribu jer je ona bogata omega-3 kiselinama, zatim integralne žitarice, orašaste plodove, bijeli luk, đumbir, i što više zelenog povrća - kelj, brokoli, spanać. 

Ukoliko ne možete da je zaobiđete, onda makar smanjite na minimum konzumiranje brze hrane, slatkiša i gaziranih sokova, takođe, izbjegavajte mesne prerađevine, masne sireve i hranu prženu u ulju.

Primjer jelovnika:

DAN 1 

Doručak: Omlet sa spanaćem 

Ručak: Čorba od bundeve 

Večera: Krompir zapečen u rerni, kuvano jaje 

DAN 2 

Doručak: Ovsena kaša sa đumbirom i cimetom 

Ručak: Zelena salata sa tunjevinom, maslinama i paradajzom 

Večera: Ćuretina u sosu od paradajza 

DAN 3 

Doručak: Ovsena kaša sa višnjama i komadićima crne čokolade 

Ručak: Paprike punjene nadjevom od ćuretine, spanaća i parmezana 

Večera: Riba i krompir salata 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.