Otkriven materijal koji sam popravlja oštećenja na ekranima telefona
Ilustracija

Otkriven materijal koji sam popravlja oštećenja na ekranima telefona

Naučnici s Kalifornijskog univerziteta u Riversajdu otkrili su materijal koji sam popravlja ogrebotine i oštećenja, a pošto je proziran i vodljiv, mogao bi se koristiti u ekranima mobilnih uređaja.

Pucanje ekrana najveći je strah svih vlasnika skupih mobilnih telefona, a drugi najveći su vjerovatno duboke ogrebotine. Novi materijal uklonio bi oba straha, jer je u stanju „zaliječiti“ sve ogrebotine, a u slučaju pucanja ili reza, unutar 24 sata dva razlomljena dijela će se ponovno spojiti.

Materijal o kome je riječ izrađen je od rastezljivog sintetičkog polimera i soli, čiji se djelovi međusobno vežu jonsko-dipolnom vezom koja nastaje između jona i molekula. Kada se materijal polomi, prereže ili zagrebe, molekuli se međusobno privlače i uklanjaju mjesto loma.

Vođa tima, Čao Vang predviđa da će se materijal koristiti u ekranima mobilnih uređaja do 2020. godine.

„Za tri godine, sve više samozalječivih proizvoda će se pojavljivati na tržištu, i promijeniti našu svakodnevnicu“.

Da proizvođači mobilnih uređaja ozbiljno doživljavaju ovu tehnologiju i slične tehnologije, pokazao je i LG, koji je na svom modelu G Flex iskoristio samolječivi polimer na zadnjem poklopcu mobilnog telefona, koji sam popravlja sve ogrebotine u samo nekoliko sekundi.

Jutarnji list

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.