Šta mislite, da li je Instagram dobar za tinejdžere?
Ilustracija

Šta mislite, da li je Instagram dobar za tinejdžere?

Fotografije na Instagramu sa svojim pratiocima dijele brojne zvijezde, blogeri različitih usmjerenja, "obični" korisnici, ali i djeca i tinejdžeri.

Oni su bili ciljna grupa istraživanja Univerziteta u Luvenu, koje se bavilo uticajem te društvene mreže na mlade.

Rezultati te studije su pokazali da neki adolescenti upotrebom Instagrama mogu da ojačaju svoja prijateljstva. Stručnjaci belgijskog univerziteta su 2013. i 2014. godine istraživali i analizirali korišćenje različitih društvenih mreža, na osnovu različitih indikatora psiholoških stanja: simptoma depresije, zadovoljstva životom i usamljenosti. 

Kod od nekih ispitanika, poslije šest mjeseci, zabilježen je porast depresije, dok je kod drugih Instagram doveo do bližih prijateljstava i jačeg osjećanja da ih drugi cijene i vole. Zbog toga je kod ispitanika iz druge grupe adolescenata uočen niži stepen depresije. 

"Ova vršnjačka grupa mogla bi da bude veoma izložena uticajima Instagrama, zbog njegove rastuće popularnosti među mladima i rasta simptoma depresije u toj fazi života", kaže Elin Frison sa Univrziteta u Luvenu. Ona navodi i da je studija pružila bolji uvid u ishod korišćenja te društvene mreže među mladima, kao i njegove štetne i dobre uticaje.

Daily mail

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.