Novih 50 eura od danas u opticaju
Nova novčanica od 50 eura

Sa boljom zaštitom od falsifikovanja

Novih 50 eura od danas u opticaju

U 19 zemalja zone eura od danas je u opticaju nova novčanica od 50 eura. Osim drugačijeg dizajna imaće bolju zaštitu od falsifikovanja.

Novčanica koja je predstavljena juče na konferenciji za novinare u Parizu, biće odštampana u ukupno 6,5 milijardi primjeraka, od čega jedna milijarda u Francuskoj, u štampariji Šamalijer blizu Klermon Ferana.

Sadašnja novčanica od 50 eura, koja je najčešće korišćena novčanica u zoni eura, a nikada nije izmijenjena od stvaranja jedinstvene valute 2002. godine, postepeno će biti povučena.

„Novčanica prve serije moći će i dalje slobodno da bude u opticaju. I dalje će biti važeća“, naglasio je generalni direktor usluga za privredu u Centralnoj banci Francuske.

Poput novih novčanica od pet, 10 i 20 eura koje su puštene u opticaj od 2013. godine, nova novčanica od 50 eura napravljena je po novom modelu, uz primjenu vrhunskih menhanizama za borbu protiv krivotvorenja.

Zaštićena od falsifikatora

Guverner Centralne banke Francuske Fransoa Vileroa de Galo rekao je na konferenciji za novinare da su na novčanici primijenjene značajne sigurnosne inovacije. Riječ je, prije svega, o portretu princeze Evrope, lika iz grčke mitologije, koji je ubačen u prozirni dio na desnoj strani novčanice, na sjajnoj traci.

Novčanica ima i reljefnu štampu za slabovide, a broj 50 je ispisan smaragdnozelenom bojom u materijalu koji mijenja boju kada se novčanica nagne.

„Ima i oznaka bezbjednosti koje su sakrivene u novčanici“, ističe generalni direktor za proizvodnju novčanica u Centralnoj banci Francuske Erik Lakurež, dodajući da ukupno ima „više desetina“ oznaka identifikacije.

Prema podacima Evropske centralne banke, novčanica od 50 eura predstavlja 45 odsto ukupnog obima novčanica u opticaju u zoni eura, ali samo 30 odsto novčanica korišćenih u Francuskoj, gdje domaćinstva najradije koriste novčanice od 20 eura.

Francuska centralna banka objavila je da je euro jedna od najmanje krivotvorenih novčanica u svijetu, sa stopom krivotvorenja od 0,003 odsto.

„To je osam puta manje nego što smo bilježili za poslednje novčanice franaka“, istakao je Fransoa Vileroa Galo.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.