Ove namirnice možete da jedete i kada im istekne rok
Ilustracija

Ove namirnice možete da jedete i kada im istekne rok

Svake godine bacamo hranu samo zato što na etiketi piše da je rok istekao. Međutim, griješimo, tvrde stručnjaci otkrivajući koje namirnice je bezbijedno jesti neko vrijeme nakon što rok prođe.

Čokolada 

Na čokoladi kojoj prođe rok vremenom se mogu pojaviti bijele tačkice, ali ne brinite, riječ je o kristalizovanom šećeru. Omiljeni slatkiš slobodno pojedite, iako vjerovatno neće biti tako ukusan kao svjež. 

Čips 

Takođe gubi svježinu, ali je bezbijedan za grickanje i to zahvaljujući ogromnoj količni soli. Ipak, najbolje da ne čekate da prođe više od tri nedjelje nakon isteka roka. 

Sir 

Jedino tvrdi sirevi, kao što su parmezan i čedar, mogu da se jedu nakon isteka roka, i to tri do šest nedjelja. Ali, meke sireve, poput kamembera i kremastih namaza jedite u roku. Takođe, kad ih otvorite, konzumirajte ih u roku od nedjelju dana. 

Keks 

Zahvaljujući konzervansima, keks je bezbijedan i dva mjeseca nakon isteka roka. Ali gubi ukus. Hrskavost možete pokušati da povratite tako što ćete ga nakratko podgrijati u rerni. 

Med i džem 

Velika količina šećera čuva med i džem od propadanja, pa ih slobodno konzumirajte, čak i kada se u sredini zgusnu. 

Pasta 

Njen rok je neograničen dok god je čuvate kako treba. Kad otvorite špagete ili makarone, ostatak smjestite u posudu u koju ne ulazi vazduh kako biste sačuvali proizvod od vlage. 

Novosti.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.