Proljeće donijelo nova radna mjesta, najniža stopa nezaposlenosti u Njemačkoj od '90te
Ilustracija

Proljeće donijelo nova radna mjesta, najniža stopa nezaposlenosti u Njemačkoj od '90te

U Njemačkoj je broj nezaposlenih za mart ove godine smanjen za 30.000, a desezonirana stopa nezaposlenosti pala je na 5,8 posto, što je najniži procenat od njemačkog ujedinjenja 1990. godine.

Prema podacima Savezne agencije za rad (BA), planirano smanjenje desezoniranog broja nezaposlenih od 10.000 ostvaren je brojkom od 30.000.

Podaci za mart 2017. godine pokazuju da desezonirana stopa nezaposlenosti u Njemačkoj iznosi 5,8 posto, odnosno da ova zemlja ima 2,5 miliona nezaposlenih osoba.

Stopa od 5,8 posto je rekordna najniža stopa u Njemačkoj, od njemačkog ujedinjenja 1990. godine.

Direktor Agencije za rad Diflef Šile kazao je kako je dolaskom proljeća značajno pao procenat nezaposlenosti.

“Broj novih radnih mjesta je sve veći i velika je potražnja za novim osobljem”, kazao je Šile. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.