Budva Stari grad

Ministarstvo održivog razvoja i turizma reagovalo na objave medija

"CG godinama najpoželjnija destinacija za Ruse, ulazak u NATO to neće promijeniti"

Povodom vijesti koja se pojavila u crnogorskim medijima, u kojoj se navodi da su mediji u Rusiji pokrenuli kampanju protiv dolaska ruskih turista u Crnu Goru, ne očekujemo da emitovane emisije i tekstovi imaju ikakvog efekta na turističku sezonu i broj turista iz Rusije, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

"Crna Gora je već godinama jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na ruskom tržištu, a u prilog tome govore i podaci Nacionalne turističke organizacije, jer su trenutni buking i najave sa ruskog tržišta još bolje u odnosu na prethodnu godinu, kada je Crnu Goru posjetilo oko 317 000 turista iz Rusije, koji su ostvarili 2,8 miliona noćenja, odnosno 4% više nego u 2015. godini. Takođe, na nedavno održanom međunarodnom sajmu turizma MITT 2017 u Moskvi, ruski turoperatori su najavili povećanje avionskog saobraćaja za oko 30% iz Moskve, St. Petersburga, Samare, Ekaterinburga i drugih gradova. 

Prema informacijama Turističke organizacije Rusije, pretprodaja aranžmana za Crnu Goru i Hrvatsku ukazuje da je interesovanje ruskih turista prema ovim destinacijama povećano dva do tri puta u odnosu na prošlu godinu, a navodi se da se uglavnom bukiraju standardne ture, na sedam do 14 dana, ali da ima i dosta individualnih zahtjeva. Takođe, kompanija ICS Travel Group potvrdila je da pretprodaja aranžmana za Crnu Goru teče veoma aktivno i da je premašila prošlogodišnje pokazatelje", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaju da Crna Gora i dalje intezivno promoviše turističku ponudu na ovom izuzetno značajnom tržištu u saradnji sa privredom i partnerima, uključujući i predstavljanje naše turističke ponude na sajmu turizma u Sankt Petersburgu, koji se održava u periodu 31. marta do 2. aprila. 

"Dakle, u ovom trenutku nema indicija da pomenuti medijski navodi u Rusiji mogu imati negativan efekat na posjete iz te zemlje. Crna Gora je od strane ruskih turista i investitora već godinama prepoznata kao vrlo atraktivna destinacija zbog svojih prirodnih ljepota, raznovrsnosti ponude, povoljne klime i ljubaznosti turističkih radnika, pa očekujemo da se taj trend nastavi, bez obzira na političku situaciju. Crna Gora je bezbjedna destinacija za sve turiste, a Nacionalna turistička organizacija, lokalne turističke organizacije i turistički poslenici uvijek daju sve od sebe da se svi turisti koji dolaze u Crnu Goru osjećaju prijatno i dožive našu zemlju na najljepši mogući način. Maksimalna posvećenost turizmu svih pomenutih subjekata nikada nije zavisila, niti će zavisiti od političke situacije, a naši gosti će znati da to prepoznaju", saopšteno je.

Kako se dodaje Crna Gora gradi svoju poziciju na turističkom tržištu raznovrsnom ponudom i sve boljim kvalitetom usluga koje nudi, što pokazuje i konstantan rast (koji je veći od evropskog prosjeka) turističkog prometa, te iz Ministarstva ističu da ne očekuju da će tendenciozna pisanja pojedinih medija poremetiti ovaj trend. 

"Činjenica je i da područje Mediterana, kome pripada i Crna Gora, bilježi jednu trećinu turističkih dolazaka na svijetu, pa tako i Crna Gora ima svoj udio u tome. Većina evropskih zemalja na Mediteranu su članice NATO saveza, što do sada nije doprinijelo da ruski, niti bilo koji drugi turisti ne posjećuju te zemlje", zaključuju u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.