Evo zbog kojih problema bi trebalo da pripazite sa ovom voćkom
Ilustracija

Nije zdrav koliko mislimo

Evo zbog kojih problema bi trebalo da pripazite sa ovom voćkom

Kad kažemo limun, prva pomisao je zdravlje. Ovaj agrum je pun vitamina C, dobar je za probavu, jačanje imuniteta, detoksikaciju, za tonus kože. Ipak, neka istraživanja kažu da limun i, naročito, limunada izazivaju efekte koji i nisu uvek pozitivni.

Limun, prije svega, sadrži jake kiseline, pa umije da bude jak za želudac. Što se tiče maski i tretmana za lice, i tu morate pripaziti jer oni mogu previše isušiti kožu, a ako imate bradavice, od kisjeline iz limuna one mogu prokrvariti, piše Blic Žena.

Evo zbog kojih mogućih problema bi trebalo da pripazite sa ovom voćkom.

1. Zubna gleđ

Previše limunovog soka može skinuti gleđ sa zuba, pa će oni biti značajno slabiji. Zato se trudite da limunadu uvijek pijete na slamčicu.

2. Gorušica

Ukoliko budete pili previše limunade, moguće je da će vas mučiti gorušica, pa zato pripazite.

3. Stomačni problemi

Ako ne želite muke sa stomakom i varenjem, povedite računa koliko limunade unosite ili je pijte uz neku hranu.

4. Učestalo mokrenje

Ne tako često, ali dešava se da limunada djeluje kao diuretik, ako se konzumira u velikim količinama. Zato, ukoliko ne želite da svaki čas trčkarate do WC-a, ali i da dehidrirate, smanjite s limunadom.

5. Problemi s bubrezima

Limunova kora u sebi ima oksalate koji mogu da izazovu neke zdravstvene tjegobe, pa tako oni koji već imaju probleme s bubrezima, treba naročito da pripaze.

6. Voskiranje

Limun koji se uobičajeno uzgaja često je voskiran kako bi se zaštitio tokom transporta. Budući da se porijeklo ovog voska ne može uvijek odrediti, najbolje je da konzumirate organski uzgajan limun. Ako to ipak niste u prilici, svakako izbjegavajte da koristite koru, a prije upotrebe plod dobro operite.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.