Evropska komisija plaća mladima da putuju po Evropi
Ilustracija

Program Erazmus

Evropska komisija plaća mladima da putuju po Evropi

Evropska komisija je predstavila program koji treba da podstakne mlade da putuju u neku drugu evropsku zemlju.

Predviđeno je da se pokriju troškovi prevoza "za najmanje 5.000 mladih". Evropski parlament je imao delako ambiciozniji plan – da se obezbijede "interrejl" karte za sve građane koji napune 18 godina, ali je Komisija ocijenila da je to suviše skupo.

Za program je izdvojeno 2,5 miliona eura iz budžeta za program Erazmus i u njemu mogu da učestvuju mladi koji imaju najmanje 16 godina i dio su programa "eTwining", u okviru koga đaci i nastavnici učestvuju u zajedničkim obrazovnim projektima preko internet platforme.

Besplatne karte će dobiti odjeljenja koja imaju najbolji projekat u okviru "eTwininga".

Mladi će moći da putuju u periodu od avgusta 2017. do decembra sledeće godine, kada izaberu, i to bilo u grupi, sa svojim odjeljenjem, ili individualno u skladu sa odlukom koju donesu njihovi roditelji i nastavnici.

"Biće izabrano između 5.000 i 7.000 mladih od 16 godina i više koji će dobiti subvenciju za prevoz u vrijednosti od 350 eura ili 530 eura", zavisno od slučaja, za putovanje vozom, avionom ili autobusom, saopštila je Komisija.

Evropska komisija je navela i da neki operateri podržavaju tu inicijativu pod nazivom "Move2Learn, Learn2Move" (Pokreni se da naučiš, nauči da se pokreneš) i da nude karte sa specijalnim popustom.

Projekat je pokrenut na osnovu ideje Evropskog parlamenta koji je želio da EU može da ponudi "interrejl" karte svakom građaninu koji napuni 18 godina.

Evropska komisija je ocijenila da bi tako ambiciozna inicijativa koštala između 1,2 i 1,6 milijardi eura godišnje, sa kojima sada ne raspolaže.

Komisija je saopštila da je bila inspirisana idejom poslanika Evropskog parlamenta, a da je pritom vodila računa o da se uvaže "obrazovna dimenzija i organizaciona i budžetska ograničenja".

Program subvencija je jednokratan i pokrenut je povodom 30. godišnjice programa Erazmus.

 

Dijalog.net

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.