Napadnut konzulat Poljske u Ukrajini, sumnjaju na Rusiju
Ilustracija

Provokacija

Napadnut konzulat Poljske u Ukrajini, sumnjaju na Rusiju

Na konzulat Poljske u Lucku na zapadu Ukrajine noćas je ispaljena granata u trenutku kada je u zgradi bilo samo obezbjeđenje.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Ukrajine u Varšavi i sprema protestnu notu.

"Granata je pogodila poslednji sprat i napravila je rupu prečnika 70 centimetara. Udarila je 20 centimetara iznad prozora prostorije u kojoj je spavao čovjek. Da je udarila niže desila bi se strašna tragedija", rekao je poljskim medijima konzul u Lucku Kšištof Savicki. 

On je rekao da se radi o profesionalnom terorističkom napadu na konzulat. 

Lokalni ukrajinski mediji naveli su da je eksplozija bila tako jaka da se čula u selu udaljenom šest kilometara. 

Ambasador Ukrajine u Varšavi hitno je pozvan u poljsko Ministarstvo spoljnih poslova. 

"Od ukrajinskih vlasti očekujemo pojačanu zaštitu naših diplomatskih predstavništava, kao i hitnu istragu, hapšenje i kažnjavanje krivaca", saopštilo je ministarstvo. 

Šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbjednost Pavel Soloh rekao je da je napad na konzulat provokacija, a on kao i predsjednik Senata poljskog parlamenta Stanjislav Karčevski upiru prstom u Rusiju. 

"To je vrlo uznemirujuća situacija. Konzulat je blizu granica sa Poljskom, to je zapadna Ukrajina. Nesumnjivo je to provokacija. Pitanje je ko stoji iza nje i sa kakvim ciljem. Poznat je kontekst agresije Rusije protiv Ukrajine", kazao je Soloh. 

Karčevski je takođe izjavio da je ubijeđen da "treća" strana pokušava da pogorša odnose Poljske i Ukrajine. 

Poslednjih mjeseci u Ukrajini su nekoliko puta oskrnavljeni spomenici i groblja Poljaka, žrtava etničkih čišćenja i masakra od strane ukrajinskih nacionalista i nacista u vrijeme Drugog svjetskog rata, a ukrajinski zvaničnici optužuju Rusiju da ona finansira te vandalske napade na groblja, kako bi sukobila Poljsku i Ukrajinu.

 

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.