Otkriven najveći otisak stopala dinosaurusa (VIDEO)

U Australiji

Otkriven najveći otisak stopala dinosaurusa (VIDEO)

Naučnici su na sjeverozapadnoj australijskoj obali otkrili otisak stopala dinosaurusa za koji vjeruju kako je najveći do sada evidentiran, a dugačak je gotovo 1,7 metara, prenose agencije.

Otisci stopala divovskog sauropoda otkriveni su na poluotoku Dampier na zapadu Australije.

"Veći su od bilo kojih do sada evidentiranih otisaka dinosaurusa na svijetu", rekao je Steve Salisbury, lider studije koju su sproveli Instituti Queensland i James Cook.

Sauropodi su dinosaurusi iz grupe Saurischia, bili su najveće kopnene životinje na Zemlji, ali i najveći dinosaurusi. Potiču od prosauropoda. U periodu kasne jure, sauropodi su bili najrasprostranjeniji i najraznovrsniji dinosaurusi, a održali su se do kraja mezozoika. Živjeli su na cijeloj planeti.

Prvi sauropodi bili su četvoronožni biljojedi dužine od četiri do 14 metara. Pojavili su se prije otprilike 220 miliona godina, a nestali su sredinom jure. Živjeli su na području današnje Afrike i Azije.

Šest vrsta mesoždera

Najveći do sada otkriveni otisci sauropoda otkriveni su 2015. u Njemačkoj i bili su dugački 1,2 metra.

"Većina okamina dinosaurusa stiže nam s istočne obale ili istočne obale Australije. Stari su između 115 i 90 miliona godina", rekao je Salisbury.

Australijski naučnici su u istom području pronašli i otiske šest vrsta dinosaurusa mesoždera te prvi put otiske stegosaura.

Kako bi ih fotografirali koristili su dronove i manje helikoptere zbog nepristupačnog terena, loših vremenskih uslovaa te plime i osjeke.

"Zanimljivo je kako su otisci pronađeni na stijenama u međuplimnoj zoni. Pola su vremena pod vodom, a za vrijeme osjeke se vide bolje" rekao je Salisbury.

Novosti.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.