UNICEF: Najmanje 22 miliona djece bi moglo umrijeti ako im se hitno ne pomogne
Foto: Profimedia

"Djeca ne mogu čekati"

UNICEF: Najmanje 22 miliona djece bi moglo umrijeti ako im se hitno ne pomogne

Najmanje 22 miliona djece širom četiri sukobima opterećene zemlje nalazi se u riziku od smrti što je rezultat bolesti i gladi, osim u slučaju da im se hitno pomogne, objavio je u utorak Fond za djecu Ujedinjenih nacija (UNICEF), te pozvao da se budžet za pomoć tim zemljama poveća za 50 posto.

U saopštenju UNICEF-a navodi se da od tog broja 1,4 miliona djece, u sjeveroistočnoj Nigeriji, Somaliji, Južnom Sudanu i Jemenu, može ove godine umrijeti od pothranjenosti, kao rezultat suše i sukoba koji i dalje u tim zemljama uništavaju ljudske živote.

Iako je intenzitet sukoba znatno smanjen Nigerija se nalazi u sedmoj godini razaranja od pobunjenika, što je dovelo do raseljavanja na milione ljudi, dok ih je na desetine hiljada ubijeno. Somalija, Južni Sudan i Jemen su pogođeni oružanim sukobima koji su odnijeli hiljade života, uz teške posljedice, pogotovo za žene i djecu.

“Djeca ne mogu čekati još jedan proglas o gladi prije nego što krenemo u akciju. Naučili smo iz Somalije 2011. godine da je u vrijeme kada je glad objavljena, već mnogo djece umrlo. To se ne smije ponoviti“, naglasio je u saopštenju Manuel Fontaine, direktor UNICEF-a za hitne programe, javlja Anadolija.

Ističe se da će UNICEF tražiti blizu 255 miliona dolara (oko 240 miliona eura) kako bi djeci obezbijedio hranu, vodu, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i zaštitu u narednih nekoliko mjeseci.

Većina sredstava, oko 81 milion dolara (oko 74,65 miliona eura) otići će na programe zaštite pothranjene djece i obezbjeđivanje terapijske hrane. Agencija navodi da će 53 miliona dolara (oko 48,8 miliona eura) biti izdvojeno za zdravstvene usluge, uključujući i vakcinaciju, dok će 47 miliona dolara (oko 43,3 miliona eura) otići na vodu, te sanitarne i higijenske programe za sprečavanje potencijalno smrtonosne dijareje.

U saopštenju se navodi da su sredstva koja su potrebna za nekoliko narednih mjeseci dio opšteg poziva za sve u 2017. godini, kako si se sakupilo 712 miliona dolara (oko 666 miliona eura), što je povećanje od 50 posto u odnosu na finansijske zahtjeve četiri zemlje u prošloj godini.

Na kraju iz UNICEF-a ističu da su oružani sukobi glavni razlog za ovakvo stanje, te su pozvali na bezuslovan, neometan i održiv pristup djeci kojoj je potrebna pomoć i na kraj kršenja prava djece u pogođenim zemljama. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.