Građani Gruzije od danas i zvanično bez viza putuju u zemlje Šengena
Foto: AA

Građani Gruzije od danas i zvanično bez viza putuju u zemlje Šengena

Sporazum o viznoj liberalizaciji između Evropske unije i Gruzije zvanično je danas stupio na snagu, a među prvim putnicima koji su bez viza iz Tbilisija otputovali u zemlje Šengena bio je i premijer te zemlje Giorgi Kvirikašvili.

Avion "Georgian Airlinesa" jutros je prvi put iz Tbilisija u grčku prijestonicu Atinu odvezao gruzijske putnike bez viza, a među putnicima su bili premijer Kvirikašvili, šef gruzijske diplomatije Mikheil Janelidze, ministar te zemlje za EU Viktor Dolidze, ministarka obrazovanja Aleksandra Jejeleva, grupa studenata iz okupirane Abhazije, te predstavnici medija, prenosi Anadolija.

“Od danas je zvanično na snagu stupio sporazum o putovanju u zemlje Šengena bez viza. Ovo je veliki uspjeh koji će građanima Gruzije omogućiti da lakše putuju i upoznaju Evropsku uniju“, kazao je premijer Kvirikašvili.

Ističući kako je vizna liberalizacija došla kao rezultat ustrajnog rada gruzijske vlade, Kvirikašvili je kazao kako je prvo putovanje organizovano u Atinu kao drevnu prijestonicu evropske kulture, a kako će potom putovati u politički centar Evrope Brisel.

Šef gruzijske diplomatije Janelidze je pojasnio da svi građani s biometrijskim pasošem od danas mogu putovati i boraviti 90 dana uzastopno u zemljama Šengena.

“Naši naredni koraci su u pravcu dodatne integracije u EU. Krajnji cilj nam je puna integracija“, kazao je Janelidze.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.