27. mart

"Čuvari tvog poštenja“ u Tivtu na Svjetski dan pozorišta

Svjetski dan teatra – 27. mart, Gradsko pozorište obilježiće gostovanjem nove predstave „Čuvari tvog poštenja“, Borisa Liješevića, u ponedjeljak u 20 sati u sali Centra za kulturu u Tivtu.

Poruku koju je ove godine za 27. mart napisala slavna francuska glumica Izabel Iper, pred početak predstave pročitaće Branka Femić.

Iper se u poruci osvrnula na istorijat obilježavanja ovog važnog teatarskog praznika, ali i objasnila šta njoj danas znači pozorište i koliku važnost ima u društvu u kojem živimo.

Svjetski dan pozorišta proslavljaju teatarske kuće širom planete od 1962. godine. Internacionalni teatarski institut (Uneskova asocijacija osnovana s ciljem povezivanja teatarskih djelatnika i lakšeg protoka informacija) organizuje obilježavanje ovog važnog praznika na datum kada je otvoren Teatar nacija u Parizu.

Svake godine na ovaj dan pozorišta u svijetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i cjelokupna internacionalna teatarska zajednica, organizuju razne aktivnosti, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv Instituta, piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda. Poruka se prevodi na više desetina jezika, čita pred hiljadama gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u novinama, časopisima, radio i TV stanicama na svim kontinentima.

Svjetski dan pozorišta prilika je za teatarske djelatnike da podsjete javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i stvaralaštva koje proizilazi iz kolektivnog kreativnog čina. Prvu poruku za Svjetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto 1962. godine. 

„Čuvari tvog poštenja“ autorski je projekat Borisa Liješevića nastao u kreativnoj sinergiji sa glumačkim ansamblom Gradskog pozorišta.

Ideju za komad Liješević je pronašao u stihu crnogorske himne, u težnji da preispita savremene društvene okolnosti i vrijednosti na kojima smo odgajani. Predstava postavlja brojna aktuelna pitanja poput onih - šta danas znači poštenje u Crnoj Gori, šta smo u stanju da žrtvujemo zarad časti i obraza, kakvi smo i gdje smo u odnosu na pretke, šta nam je donijelo vrijeme koje nas udaljava od osnovnog „koda“ naših predaka, te šta je ostalo od poštenja koje je iznjedrilo našu himnu.

Igraju: Dubravka Drakić, Božidar Zuber, Emir Ćatović, Branka Femić, Željko Radunović, Katarina Krek, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Pavle Ilić, Branko Ilić i Simo Trebješanin.

U autorskom timu, pored reditelja Liješevića, su i Rambo Amadeus koji je uradio muziku, Gorčin Stojanović kao scenograf, kostimografkinja Tijana Todorović i dramaturškinja Stela Mišković.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.