Jovanović: Nakon žalbi, majke da pokrenu spor pred Upravnim sudom
Nikola Jovanović

O odluci Ustavnog suda

Jovanović: Nakon žalbi, majke da pokrenu spor pred Upravnim sudom

Pravo majki na primanje naknade po osnovu rođenja troje i više djece je stečeno pravo, koje je doživotno i koje su stekle na osnovu važećeg zakona, u zakonom propisanom postupku, pa kasnija promjena propisa ne može i ne smije uticati na subjektivno pravo nastalo na temelju bivšeg propisa, ocijenio je funkcioner DNP-a i DF-a, Nikola Jovanović.

''Pravna sigurnost je strogo povezana sa principom neretroaktivnosti jer bi se u protivnom atakovalo na pravnu sigurnost građana koji ne bi znali da li, i kako da se ponašaju u određenoj situaciji. Kao najvažniji princip – princip pravne sigurnosti ističe i Evropski sud pravde, objašnjavajući u odluci ECR 5041 (Ireland v.Commission, Case 325/85 iz 1987. godine) da ”Evropsko zakonodavstvo mora biti poznato i njegova primjena očigledna za sve subjekte na koje se odnosi. Princip pravne sigurnosti povezan je sa principima legitimnih očekivanja i neretroaktivnosti. Sam princip pravne sigurnosti znači da individue mogu da se oslone na jasno značenje propisa koji reguliše njihovo ponašanje da bi bili u poziciji da mogu da predvide pravne posledice koje mogu usljed poštovanja ili nepoštovanja tog pravila da proisteknu, jer samo puno poznavanje prava obezbjeđuje funkcionisanje prava. Evropski sud legitimna očekivanja svrstava u grupu opštih pravnih načela kao izvora prava EU sa interpretativnom ulogom'', navodi se u saopštenju Jovanovića.

Kaže da je očekivao da će Ustavni sud donijeti odluku koja će odgovarati Vladi.

''Sada možemo da konstatujemo da je takva odluka politička a ne pravna. Imajući u vidu, da je Ustavni sud u ovom postupku grubo prekršio Ustav, čega su siguran sam, svjesne i sudije koje su glasale za odbijanje ovog predloga, pravna bitka za zaštitu prava majki se ne završava ovim i ona treba biti nastavljena u svakom konkretnom slučaju. Sve korisnice koje su iskoristile pravo žalbe će nakon odgovora Ministarstva rada i socijalnog staranja, kao drugostepenog organa u ovom postupku, imati priliku da pokrenu spor pred Upravnim sudom i bilo bi dobro da svaka korisnica iskoristi i to pravno sredstvo. Ovu pravnu bitku treba nastaviti i pred Sudom za ljudska prava u Strazburu koji je pokazao da u brojnim primjerim ima kapaciteta da ispravi brojne društvene nepravde'', kazao je Jovanović.

Tvrdi da je na ovom primjeru aktuelna vlast dokazala svojoj karakter.

''Uzimanje od onih kojima najviše treba i davanjem preko svake mjere onima koji imaju najviše. Sistem vladavine u Crnoj Gori je uspostavljen tako da tlači većinu građana dok postoji jedna određena elita ekstraprofitera koja se enormno bogati, i to nezakonito. Tvrdnje da je zbog isplate naknadama majke, postojala opasnost da dođe do kolapsa javnih finansija je, blago rečeno vrijeđanje zdravog razuma svih građana Crne Gore.  Oni koji ovo tvrde, neka objasne onda kako je moguće da u budžetu ima 10 miliona za isplatu bratu bivšem premijera, povodom ugovora oko zemljišta Limenke, a da nema za majke'', saopštio je Jovanović..

Kaže da na kraju uvijek ispaštaju građani.

''Kad god aktuelna vlast ošteti budžet i državne resurse, štetu po pravilu saniraju građani, i ne treba zaboraviti takse „euro po euro“ koje su uvedene kako bi se isplatili aktivirane državne garnacije za KAP. Ovakvih primjera, nažalost u Crnoj Gori ima beskonačno. Ovoga puta, zbog pogubne ekonomske politike Vlade na udaru su se našle majke, ali ukoliko se ubrzo ne zaustavi višedecenijska pljačka Crne Gore, na udaru će se nači i druge grupe, poput penzionera i ostalih, za koje će veoma brzo zahvaliti sredstava u budžetu zbog nastavka prakse ekonomskog pustošenja i raspodaje reursa naše zemlje koju sprovodi vlast i pojedinci koji su im bliski'', zaključuje Jovanović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.