Šišmakova na sjednicu Savjeta bezbjednosti RF zvao Putin ili Patrušev

Šišmakova na sjednicu Savjeta bezbjednosti RF zvao Putin ili Patrušev

Ruskog mornaričkog oficira Eduarda Šišmakova, pripadnika Glavne obavještajne uprave GRU i ključnog organizatora kriminalne organizacije koja je planirala teroristički napad u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine, na sjednicu Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije mogao je jedino zvati ruski predsjednik Vladimir Putin ili sekretar tog tijela Nikolaj Patrušev.

To proizilazi iz Statuta Savjeta bezbjednost Ruske federacije, tijela koje se nalazi pod apsolutnom kontrolom Vladimira Putina, piše Pobjeda.

Informacija da je Šišmakov prisustvovao sjednicama Savjeta za bezbjednost Ruske Federacije tokom 2014. godine objavljena je u izvještaju britanske istraživačke mreže Belingket i ruskog magazina Insajder, a prenijela je Pobjeda.

Šišmakov je u tom periodu po zvaničnim podacima ruskog ministarstva spoljnih poslova bio zamjenik vojnog atašea u ruskoj ambasadi u Poljskoj odakle je protjeran zbog špijunaže.Iz Statuta proizilazi da sjednicama tog tijela mogu prisustvovati samo lica koja pozove predsjednik Savjeta ili sekretar, dok sastav imenuje isključivo predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

“Stalne članove i članove Savjeta bezbjednosti imenuje predsjednik Ruske Federacije- predsjednik Savjeta bezbjednosti. Njemu je neposredno potčinjen sekretar Savjeta bezbjednosti koji obezbjeđuje rad Savjeta bezbjednosti, rukovodi njegovim aparatom i održava radna savjetovanja sa članovima Savjeta bezbjednosti. O ostalim pitanjima djelatnosti Savjeta bezbjednosti odlučuje predsjednik Ruske Federacije”, navodi se u Statutu.

Od 31. jula 1996. do danas stalni članovi Savjeta bezbjednosti imenuju se i po ličnoj osnovi i po dužnosti i njih je šest: predsjednik Ruske Federacije, predsjednik Savjeta bezbjednosti, predsjednik Vlade Ruske Federacije, sekretar Savjeta bezbjednosti, ministar inostranih poslova, ministar odbrane, direktor Federalne službe bezbjednosti (FSB). Odluke Savjeta bezbjednosti po važnijim pitanjima potvrđuje predsjednik Ruske Federacije ukazom, a druge odluke čine protokoli. Broj nestalnih članova Savjeta bezbjednosti je od sedam pa do devetnaest. Oni imaju samo pravo savjetodavnog glasa na zasjedanjima.

U Statutu Savjeta za bezbjednost Ruske Federacije navodi se da je u pitanju savjetodavni organ predsjednika Ruske Federacije za pitanja nacionalne bezbjednosti i odbrane od unutrašnjih i spoljnih neprijatelja.

“Savjet bezbjednosti Ruske Federacije razmatra važnije dokumente i pitanja unutrašnje i spoljne politike Ruske Federacije u oblasti obezbjeđivanja nacionalne bezbjednosti, razmatra strateške probleme državne, ekonomske, društvene, odbrambene, informacione, ekološke i druge vrste bezbjednosti, čuvanju zdravlja stanovništva, vodi pripremu projekata prognoze, sprečavanja vanrednih situacija i otklanjanja njihovih posljedica, obezbjeđivanja stabilnosti i reda i mira”, navodi se.

Sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev posjetio je Beograd samo deset dana nakon pokušaja terorističkog napada u Crnoj Gori u oktobru prošle godine, o čemu je pisao i CdM.

Glavni ruski bezbjednjak Patrušev boravio je u Srbiji da bi u Moskvu vratio ruske špijune za koje se sumnja da su bili upleteni u dešavanja u Crnoj Gori.

Patrušev, koji važi za šefa svih ruskih tajnih službi, tokom dvodnevne posjete imao je nekoliko bilateralnih susreta sa najvišim državnim funkcionerima. Glavni cilj je, prema navodima medija, izglađivanje situacije poslije razotkrivanja ruskih operativaca.

Pobjeda/Rtcg

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.