Podgorica:  Otvoren Festival
Foto:AA

Podgorica: Otvoren Festival "Put svile"

Festival "Put svile - Harmonija za miroljubivi napredak", koji organizuju tri kulturne institucije, Institut "Yunus Emre" iz Podgorice, Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana i Institut "Konfučije" na Univerzitetu Crne Gore, otvoren je večeras u JU "Muzeji i galerije" u Podgorici.

U okviru festivala, koji će trajati do 30. marta, organizatori će se predstaviti putem izložbe minijatura, slika, kaligrafije, tradicionalnom muzikom, prezentacijom čaja, tehnikom crtanja na vodi i završiti nastupom Nine Strugar, koja je nedavno objavila album sa etno pjesmama sa Balkana na turskom jeziku, izvještava Anadolija.

2017032422261616320247391Web

Foto:AA

Direktor Instituta "Yunus Emre" iz Podgorice Cihan Ozdemir, kazao je da je otvaranje festivala značajno za organizatore. 

"Po prvi put tri kulturna centra u Crnoj Gori organizuju zajedno jednu ovakvu manifestaciju", kazao je Ozdemir. 

Na večerašnjem otvaranju prikazane su minijature umjetnika Nusreta i Hasana Čolpana. Takođe, profesori ebru tehnike iz Burse Yasin i Gulsem Elmas, prikazavali su kako nastaje slika na vodi.

U okviru festivala, sjutra će u prostorijama instituta biti upriličena i izložba ebru radova, kao i projekcija animiranog filma Evlija Celebi u Cineplexxu u Delta sitiju u Podgorici.

U organizaciji ovog instituta, 27. marta, u KiC-u Budo Tomović biće upriličen koncert turskih etno pjesama sa Balkana u izvođenju umjetnice Nine Strugar.

Na večerašnjem otvaranju, Institut "Konfučije" prikazao je kinesku izložbu kaligrafija, maske iz kineske opere i umjetnost pravljenja čaja. 

Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana predstaviće se izložbom slika poznatog slikara Darvina Velibeyova. 

Večerašnjem otvaranju festivala prisustvovali su brojni ljubitelji kulture, ministar kulture Crne Gore Janko Ljumović, ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, predstavnici diplomatskih predstavništava Kine i Azerbejdžana, kao i mnogi drugi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.