Ugradnja silikona može izazvati rijedak oblik raka
Ilustracija

Ugradnja silikona može izazvati rijedak oblik raka

Implanti za grudi mogu da izazovu rijedak oblik raka, saopštila je američka Administracija za hranu i lijekove (FDA).

To je saopšteno nakon što je Administracija primila žalbe 359 žena koje su tvrdile da su nakon ugradnje implanta oboljele od raka anaplastičnog limfoma, rijetkog oblika non Hočkinovog limfoma.

Od 1. februara ove godine, umrlo je devet žena.

Ovo saopštenje je trijumf američkih medicinskih istraživača jer je ovo saopštenje došlo šest godina nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila na potencijalnu vezu između raka i silikona.

Prošle godine, regulatorna tijela u Francuskoj prva su zvanično saopštila "jasno postojanje veze" i naredila proizvođačima da to istaknu na svojim proizvodima ili da ih povuku sa tržišta.

Uvećanje grudi je druga najpopularnija plastična operacija u SAD, gdje se godišnje izvede više od 300.000 ugradnji implanta.

"Većina slučajeva obolijevanja od raka kod žena koje imaju silikone može se riješiti vađenjem impanta, a kod nekih je potrebna hemoterapija i radijacija", piše u saopštenju FDA.

Neka istraživanja pokazuju da bakterije koje se nakupe na silikonima tokom ubacivanja implanta izazivaju promjene u imunom sistemu i postaju okidač za kancer. Te tvrdnje još uvijek nisu dokazane.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.