„Hormoni“ Alise Stojanović 23.marta u KIC-u

U 20 sati

„Hormoni“ Alise Stojanović 23.marta u KIC-u

U četvrtak, 23. marta, u 20 sati u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ biće izvedena predstava „Hormoni“, sa Večernje scene Gradskog pozorišta. Priču o porođaju kao tabu temi ovog podneblja, režirala je Alisa Stojanović po tekstu Mile Mašović.

Ova crna komedija, rijetka u balkanskoj literaturi, a opet bliska duhu našeg podneblja, vrlo autentično detektuje važne probleme savremenog društva. Komad kritikuje zdravstvo i odnos koji društvo ima prema ženama. Problematizuje i odnos koji moderni svijet ima prema porodici, djeci, majčinstvu, očekivanim ulogama koje žene treba da zauzmu u društvu.

Autorka drame inspiraciju za pisanje komada pronašla je u dobro poznatoj i u našem jeziku odomaćenoj frazi - Sve su to hormoni - kojom se objašnjava hirovito ponašanje žena, naročito trudnica i majki. Kao materijal za pisanje poslužila su joj i svjedočenja o bolničkom i porodiljskom iskustvu na ginekološkim klinikama širom regiona.

Igraju: Maja Šarenac, Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Branka Femić, Katarina Krek, Dejan Đonović, Ivona Čović-Jaćimović/Smiljana Martinović, Branko Ilić, Sanja Popović, Emir Ćatović, Andrea Mugoša i Darko Bjelobrković.

Autorski tim, na čelu sa rediteljkom Alisom Stojanović, čine još Darko Nedeljković (scenograf), Jelisaveta Tatić-Čuturilo (kostimografkinja) i Ivan Brkljačić (kompozitor).

Riječ rediteljke:

Drama „Hormoni“ privukla me je temom ali, prije svega, stilom pisanja mlade autorke Mile Mašović. Kratke i britke rečenice, otmeni, diskretni crni humor, efikasnost i jednostavnost jezika replika i događaja, kritički, a ne agresivan odnos prema problemima ovog vremena. Vjerujem da je zadatak svakog ozbiljnog pozorišta da prati i analizira vrijeme u kojem radi i živi i da otkriva nove kreativce. Zato je ovo hrabar repertoarski potez Gradskog pozorišta.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.