Incident u avionu: Putnici eksplodirale slušalice u ušima
Foto:ATSB

Incident u avionu: Putnici eksplodirale slušalice u ušima

Australijske vlasti upozorile su danas na opasnost od upotrebe uređaja na litijumske baterije na letovima posle incidenta u kome su se jednoj putnici zapalile slušalice.

Putnica je drijemala na letu od Pekinga do Melburna 19. februara kada je probudio zvuk eksplozije, ona je zgrabila svoje slušalice i vidjela da iskre, da su se zapalile i da počinju da se tope.

"Željela sam da se okrenem i osjetila sam kako mi gori lice", rekla je ona u izjavi za Australijski biro za bezbjednost saobraćaja (ATSB) koji vodi istragu o tom slučaju. 

"Uhvatila sam lice i slušalice su mi se našle oko vrata. I dalje su gorjele i ja sam ih zgrabila i bacila na zemlju, a iz njih su izlazile varnice i mali plamen", rekla je ona.

Kabinsko osoblje je dotrčalo da joj pomogne i polilo slušalice vodom ali do tada su se baterije i okolna zaštita istopile i zalijepile za pod.

Na snimcima se vide vrat i lice putnice zatamnjeni od paljevine, i povrede na rukama. 

http2F2Foaolcdncom2Fhss2Fstorage2Fmidas2F6ce3c2eace37abd093f64e7310e5b4512F2050521112Fexplodingheadphones
Foto: ATSB

Australijski biro je saopštio da su u preostalom dijelu leta putnici morali da trpe miris istopljene plastike, spaljene elektronike i izgorjele kose. 

Biro nije identifikovao aviokompaniju o kojoj je riječ, i ocijenio je da su litijumske baterije izgleda izazvale incident.

Biro je objavio spisak uputstava za bezbjedno putovanje sa takvim baterijama uz upozorenje da raste mogućnost za incidente na letovima kako se povećava broj proizvoda koji koriste baterije.

Većina aviokompanija prošle godine zabranila je upotrebu telefona Samsung Galaksi Nout sedam na letovima zbog litijumske baterija koja je podložna eksplodiranju.

Baterije su izazivale pregrevanje nekih pametnih telefona koji su se zbog toga zapalili i istopili. Južnokorejska firma bila je primorana da povuče te telefone na svjetskom nivou.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.